zaterdag, 2. juni 2012 - 22:02 Update: 08-07-2014 0:51

Aanvallend Oranje tankt vertrouwen in 'uitzwaaiduel'

(Elfvoetbal) De oefenperiode is voorbij, het EK kan beginnen!

Of we er klaar voor zijn? Dat moet de toekomst uitwijzen. In ieder geval werd Oranje zaterdag wel met een positief resultaat uitgezwaaid tegen Noord-Ierland. Tegen de nummer honderd van de FIFA-ranking werd een 6-0 zege neergezet.

Matig. Zo kon de voorbereiding van Oranje tot dusverre worden omschreven in aanloop naar de laatste vriendschappelijke wedstrijd in aanloop naar het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Of er werd verloren, of er werd niet aan de verwachtingen voldaan. Vanavond kreeg Oranje de aanwezige toeschouwers echter wel weer van de banken. Het eerste doelgevaar was afkomstig van Wesley Sneijder. De 27-jarige aanvallende middenvelder loste een afstandsschot richting doelman Lee Camp, die de bal niet klemvast had. Helaas was Robin van Persie al weggelopen uit de spits. 'Had Klaas-Jan Huntelaar dat niet gedaan?', vraag je je dan stilletjes af als Oranje-liefhebber. Van Persie snoerde zijn critici in de Huntelaar/Van Persie-strijd wel direct de mond door een uitgekiende voorzet van Sneijder bij de tweede paal binnen te koppen: 1-0.

Sneijder zelf bewees kort daarop volledig fit te zijn door een vrije trap keurig in de linker bovenhoek te leggen: 2-0. Alweer zijn 24e goal in Oranje, hetzelfde aantal als Marco van Basten. De 3-0 kwam in de 29e minuut tot stand vanaf de strafschopstip. Na een handsbal van Shane Ferguson mocht Van Persie aanleggen. De 28-jarige Premier League-topscorer benutte het buitenkansje. Het was zijn 28e doelpunt in dienst van Oranje en daarmee evenaarde hij de overleden Beb Bakhuys. Nog in de eerste helft knalde Ibrahim Afellay zijn vierde doelpunt in dienst van het Nederlands elftal tegen de touwen. De 26-jarige aanvallende middenvelder annex aanvaller van FC Barcelona deed dat middels een diagonaal schot: 4-0.

Eén minuut voor rust jaagden Jetro Willems en Gregory van der Wiel de Noord-Ierse achterhoede op. Het typeerde het spelbeeld gedurende het eerste bedrijf. De bezoekers kwamen niet tot nauwelijks over de middenlijn. Ook in de tweede helft was dat zo. Niet verrassend was dan ook dat Oranje snel tot scoren kwam. Van Persie stond binnen de zestien en legde de bal terug op Afellay, die met een hard aftandschot de ingevallen doelman van Noord-Ierland, Roy Carroll, kansloos liet. Een schot van invaller Rafael van der Vaart leek vervolgens de 6-0 op het scorebord te noteren, maar de 29-jarige middenvelder van Tottenham Hotspur knalde de bal op de paal. Ron Vlaar had zijn vizier kort daarna wel op scherp staan, voor de eerste keer in het Oranje-tricot welteverstaan. De Feyenoord-aanvoerder rende als een stormram richting de eerste paal na een corner van Afellay en kopte de bal vervolgens snoeihard binnen. De 27-jarige centrumverdediger bepaalde de eindstand, tot treurnis van Huntelaar. De Bundesliga-topscorer was reeds binnen de lijnen gekomen en wilde o zo graag een doelpuntje meepikken. Dat lukte niet.

Bondscoach Bert van Marwijk evenaarde vanavond één van zijn voorgangers, Elek Schwartz, door voor de 49e maal het Nederlands elftal te coachen. Als Nederland de finale van het EK 2012 in Polen en Oekraïne bereikt, dan komt de 60-jarige oefenmeester op 55 interlands. Van Marwijk zou dan Dick Advocaat, de nummer twee op de ranglijst achter Bob Glendenning (87 interlands), achterhalen. Ook Van Basten (52) en Rinus Michels (53) hebben vaker de scepter gezwaaid bij Oranje.