donderdag, 30. augustus 2012 - 7:47

Actie tegen Nederlands mega vissersschip

Amsterdam

Actievoerders van Greenpeace hebben in een Australische haven geprotesteerd tegen de komst van een Nederlandse supertrawler.

De milieu-organisatie probeerde in Port Lincoln met twee rubberboten te voorkomen dat de havenloods aan boord van het vissersschip, de Margiris, kon komen. De loods wist echter aan boord te stappen en de haven binnen te voeren.

De trawler wil in de haven een vergunning afwachten voor het vangen van 18.000 ton vis in Australische wateren. Greenpeace vindt echter dat de ‘Margiris’ rechtsomkeert moet maken omdat het schip medeverantwoordelijk is voor grootschalige overbevissing van de wereldzeeën.

Overbevissing
‘Europa heeft veel te veel supertrawlers zoals de ‘Margiris’’, zegt de Nederlandse campagneleider Pavel Klinckhamers vanuit Port Lincoln. ‘Om overbevissing tegen te gaan is het van essentieel belang dat Europese politici binnen de hervorming van het visserijbeleid, die op dit moment plaatsvindt, echt iets gaan doen aan deze overcapaciteit. In plaats daarvan wordt er voor gekozen het probleem te verplaatsen naar andere continenten, zoals met dit monsterschip dat hier vandaag is aangekomen. Wij verwachten dat de Australische overheid meer daadkracht toont dan Europa en geen vergunning afgeeft’, aldus Klinckhamers.

Onrust
De komst van de ‘Margiris’ leidt tot grote onrust in Australië. Het parlement van de deelstaat Tasmanië heeft vorige week een motie aangenomen om de supertrawler de toegang tot Australisch viswater te ontzeggen. De federale overheid is verdeeld over de kwestie en moet nog een besluit nemen. ‘Het schip zou in eerste instantie naar Devonport varen. Maar de onrust is daar intussen zo groot dat de supertrawler heeft besloten uit te wijken naar een afgelegen haven in Zuid-Australië’, voegt Klinckhamers toe.

Ook in Nederland actie
Eind juni verhinderden actievoerders van Greenpeace in IJmuiden een week lang het vertrek van de ‘Margiris’ naar Australië. ‘De kolos viste eerder dit jaar nog het water bij Mauretanië leeg, met desastreuze gevolgen voor de lokale vissers en het rijke zeeleven. Nu daar steeds minder te halen valt, is Australië blijkbaar aan de beurt’.
Provincie:
Tag(s):