vrijdag, 23. november 2012 - 22:04 Update: 08-07-2014 0:44

ADO Den Haag neemt drie punten mee naar huis

[ELF Voetbal] ADO Den Haag kon zich opmaken voor een 'Avondje NAC'. Het Rat Verlegh Stadion, de thuishaven van de Bredase ploeg, vormde het podium voor het eerste duel van de veertiende speelronde. Nebojsa Gudelj, een oud-ploeggenoot van ADO Den Haag-trainer Maurice Steijn, maakte zijn debuut als hoofdtrainer in dienst van NAC. De wedstrijd stond onder leiding van arbiter Reinold Wiedemeijer.

Dit weekeinde staan alle clubs uit de Jupiler League en Eredivisie op tegen kanker. Voorafgaand aan de wedstrijd spraken Rob Penders, die in het verleden de kleuren van NAC verdedigde, en ADO Den Haag-icoon Lex Schoenmaker het aanwezige publiek toe om het woord 'kanker' uit de stadions te bannen.

Eerste helft
De wedstrijd begon fel en de manschappen van Gudelj namen het heft in handen. Logisch, want NAC wilde zich bewijzen tegenover de nieuwe hoofdtrainer. In de tiende minuut maakte Elson Hooi een actie langs de zijkant, Lurling slaagde erin zijn hoofd tegen de bal te zetten en appelleerde voor hands, maar Wiedemeijer wilde er niets van weten. Een minuut later was er weer een hoofdrol voor Wiedemeijer. Jordy Buijs scoorde een doelpunt, maar de scheidsrechter maakte een juiste beslissing door de goal af te keuren wegens hands.

In de 22e minuut kreeg de Haagse ploeg een kans. Jens Toornstra nam het doel van Jelle ten Rouwelaar onder vuur, maar zijn poging ging naast. Na iets langer dan een half uur spelen kwam ADO Den Haag er knap uit. Toornstra gaf de bal voor op Mike van Duinen, die de bal voorbij Ten Rouwelaar probeerde te schuiven. De sluitpost had de bal echter niet klem en in de rebound deed Chery een poging, maar zijn inzet resulteerde in een corner. Met een brilstand zochten beide ploegen de kleedkamers op: 0-0.

Tweede helft
Na rust kregen de Hagenaars de eerste kans. Toornstra gaf een pass, die uiteindelijk bij aanvoerder Danny Holla terecht kwam. De middenvelder probeerde met een geplaatst schot de NAC-goalie te verschalken, maar de doelman keerde het schot. Tien minuten later was het wel raak. De Haagse club mocht aanleggen voor een corner, die niet goed werd weggewerkt. Tommie Beugelsdijk maakte hier dankbaar gebruik van en schoot de bal knap tegen de touwen.

De fanatieke NAC-aanhang begon zich te roeren. Er werd een spandoek ontrold met de tekst 'Honderd procent inzet, zonder dollen. Anders gaan er koppen rollen'. Twintig minuten voor tijd greep Gudelj sr. in door Alex Schalk binnen de lijnen binnen de lijnen te brengen om iets te forceren. In de 73e minuut verdubbelde Tjaronn Chery echter de Haagse score op aangeven van Rydell Poepon. Vijf minuten later kreeg Charlton Vicento de opgelegde kans op aangeven van Poepon om de derde treffer te maken, maar hij schoot de bal recht op Ten Rouwelaar.

Alsof het nog niet erger kon, moest NAC de laatste tien minuten met tien man verder. Sepp De Roover kreeg de rode kaart, omdat hij Chery naar de grond werkte. Normaal gesproken neemt Holla de strafschoppen, maar hij gunde deze kans aan Poepon. De spits nam de aanloop en met een geplaatst schot zette hij de eindstand op het bord: 0-3.