woensdag, 21. november 2012 - 21:44

Afschuw over bereiding beschermde houtsnip door koks in DWDD

Amsterdam

Er is dinsdagavond en woensdag fel gereageerd op de uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) van dinsdagavond waarin twee topkoks de bereiding lieten zien van de in Nederland beschermde Houtsnip. Dit melden de Vogelbescherming en de redactie van VARA Vroege Vogels woensdag.

Vogelbescherming
‘Vogelbescherming krijgt veel boze reacties op De Wereld Draait Door waar gisteren tijdens de uitzending een houtsnip werd bereid. Deze verontwaardiging deelt Vogelbescherming. Door dit soort elitaire items wordt de indruk gewekt dat het eten van beschermde vogels normaal zou zijn’, stelt de Vogelbescherming. .

‘Dit kan bijdragen aan illegale jacht, waartoe in het programma openlijk werd aangezet. Bovendien werd door de aanwezige kok gesteld dat jagers op eigen terrein houtsnippen zouden mogen schieten. Dat is volstrekt onjuist. De houtsnip is in Nederland overal volledig beschermd’, aldus de Vogelbescherming..

Reactie Vroege Vogels
‘Namens de redactie van Vroege Vogels willen we onze afschuw uitspreken over het onderwerp in de uitzending van De Wereld Draait Door op dinsdag 20 november waarbij een houtsnip werd bereid. Het gaat om een beschermde vogel waarop in ons land niet mag worden gejaagd’.

‘De koks zetten in het programma aan tot illegale actie door te beweren dat “jagers die een eigen jachtterrein hebben erop mogen schieten”. Ook vertelde Robert Kranenborg dat hij zo’n vogel wel eens illegaal had bereid. Dit alles zonder dat er weerwoord kwam. Vroege Vogels is daar erg ongelukkig over, net als de vele mensen die er naar ons of elders hun woede over uitspreken’, aldus de reactie van Vroege Vogels.

Kamervragen Partij voor de Dieren (PvdD)
Ook de Partij voor de Dieren is onaangenaam getroffen door het houtsnip-onderwerp in de uitzending van De Wereld Draait Door. Fractievoorzitter Marianne Thieme heeft daar woensdag vragen over gesteld in de Tweede Kamer.

In Nederland mag de Houtsnip sinds de nieuwe jachtwet van 2002 niet meer worden bejaagd. De vogels mogen in België alleen in Wallonië bejaagd worden; in Vlaanderen zijn ze in principe beschermd.
Provincie:
Tag(s):