donderdag, 25. oktober 2012 - 18:03

Agressie tegen locale politiek neemt toe

Den Haag

De afgelopen jaren zijn agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers bij provincies, gemeenten en waterschappen toegenomen. In 2012 gaf 38% van de politieke ambtsdragers aan in aanraking te zijn gekomen met agressie en geweld. In 2010 was dit percentage nog 32%.

Bij de ambtenaren is de omvang van agressie en geweld gelijk gebleven, namelijk 40%. Bij ambtenaren met publiekscontacten is dit 50%. Dat blijkt uit de monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2012, die minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Spies constateert dat de maatregelen die provincies, gemeenten, waterschappen en departementen hebben genomen om agressie en geweld tegen te gaan, vragen om een lange adem en voortdurende aandacht. Zij roept alle organisaties op om met hernieuwde energie met de maatregelen uit het programma Veilige Publieke Taak, zoals training en voorlichting, aan de slag te gaan. Zij gaat daarover ook in gesprek met de beroepsverenigingen van bestuurders en ambtenaren.
Provincie:
Tag(s):