zondag, 15. april 2012 - 23:09 Update: 08-07-2014 0:53

Ajax verplettert Superboeren voor rust

[ELF-Voetbal] Lijstaanvoerder Ajax heeft de 31e landstitel in de historie van de club binnen handbereik. Een zwak De Graafschap werd, vooral in de eerste helft, als speelbal gebruikt in Amsterdam: 3-1. Al was het spel van de Amsterdammers bij vlagen ook zeker niet om over naar huis te schrijven.

Ajax won haar laatste negen wedstrijden in de Eredivisie en daar werd vanmiddag een tiende aan toegevoegd. De Amsterdammers openden sterk en kwamen al in de derde minuut verdiend aan de leiding. Siem de Jong tikte de bal door op de herstelde vleugelspits Derk Boerrigter, die meteen doeltreffend uithaalde: 1-0. Het betrof het snelste Ajax-doelpunt van dit seizoen. De Graafschap, dat afgelopen donderdagavond aan vertrouwen dacht te hebben gewonnen tegen FC Utrecht (3-0), had geen antwoord op de voetballende kwaliteiten van de hoofdstedelingen en zagen dat Ajax in de eerste periode veel meer balbezit had (78%). Ex-Ajacied Rydell Poepon slaagde er wel in om doelman Kenneth Vermeer te verschalken, maar Toby Alderweireld redde de bal van de lijn. Later werd de 24-jarige aanvaller opnieuw gevaarlijk, ditmaal schoot hij net over.

Acht minuten voor rust werd de marge verdubbeld. Christian Eriksen knalde raak in de korte hoek vanaf een meter of zeventien na een vlot lopende aanval met Boerrigter en Ismaïl Aissati: 2-0. Op slag van rust maakte Boerrigter er 3-0 van. De 25-jarige linkspoot kreeg de bal op een presenteerblaadje na een fraaie solo-actie van aanvoerder Jan Vertonghen en schoot raak. Voor de thee werd het nog wel 3-1. Een voorzet van Poepon werd binnengekopt door Michael de Leeuw. Zou het dan toch nog spannend worden? Echt spetterend en hoogstaand was het immers niet aan de kant van de Amsterdammers.

In het tweede bedrijf liet Vertonghen zich vallen in het strafschopgebied van De Graafschap. Geen penalty, zo oordeelde arbiter Eric Braamhaar. Kort daarna werd een vrije trap van Eriksen vlak onder de lat vandaan getikt. Alderweireld kreeg nog een dot van een kans na een vrije trap van Theo Janssen, maar de Belgische centrumverdediger raakte de bal totaal verkeerd. Een lob van Janssen wist doelman Yves de Winter daarna tevens niet te vellen. Ook invaller Kolbeinn Sigthórsson lukte dat niet meer. Het bleef 3-1. De laatste keer dat Ajax na de thee niet scoorde in Amsterdam was op zaterdag 24 september 2011 tegen FC Twente (1-1, 1-0 bij rust). Ajax behaalde vandaag de zeventiende overwinning van de negentien competitiewedstrijden die in Amsterdam tegen De Graafschap werden gespeeld. De Superboeren wisten in het verleden slechts twee punten weg te sprokkelen bij de regerend landskampioen.

Ajax is door het puntverlies van AZ op bezoek bij PSV (3-2) weer een stapje dichter bij het kampioenschap. De voorsprong op de concurrentie (AZ en Feyenoord) bedraagt zes punten. De Graafschap moet alle zeilen bijzetten om directe degradatie te ontlopen. De club van trainer Richard Roelofsen blijft één punt boven rode lantaarndrager Excelsior staan.