woensdag, 5. december 2012 - 19:58

Arjan Peters (Volkskrant) wekt doodverklaarde criticus tot leven

Nijmegen

Op vrijdag 14 december spreekt Volkskrant-criticus Arjan Peters in Nijmegen de jaarlijkse SCARAB-lezing van de Radboud Universiteit Nijmegen uit, over een brandende actuele kwestie in of rond de literaire kritiek.

Peters doet in zijn lezing een poging om de (door anderen) doorverklaarde criticus van de eenentwintigste eeuw weer tot leven te wekken. De lezing is georganiseerd door het onderzoeksprogramma Studying Criticism and Reception Across Borders (SCARAB) van de Radboud Universiteit.

Tegen de verschraling
Arjan Peters is redacteur van de Volkskrant en als gastcriticus verbonden aan de letterenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn lezing, getiteld 'Kreten uit een urn', zal de positie van de criticus in de eenentwintigste eeuw onder de loep nemen. Uiteenlopende critici van Kees Fens tot Marc Reugebrink verklaarden zelf de criticus tot irrelevant: de criticus is er geweest, hij telt niet meer mee.

Arjan Peters wil in zijn lezing de criticus revitaliseren. Want zonder kritiek, de opening van een goed gesprek, wordt de kunst uitgeleverd aan de markt, en dat kan alleen een verschraling betekenen, meent hij: ‘Kunst wordt niet voor de kritiek gemaakt, maar wel mede door haar in stand gehouden.’

Over Arjan Peters
Arjan Peters (1963) schrijft recensies, interviews, columns en necrologieën voor de Volkskrant. Verder publiceerde hij onder meer De ongeneeslijke lezer: een werkboek en Eindelijk sneeuw. Hij is daarnaast al enkele jaren gastdocent literatuurkritiek aan de Radboud Universiteit.

De lezing is in de Gouden Zaal van het Nijmeegse VillaLUX, Oranjesingel 42, Nijmegen.Vrijdag 14 december 2012, vanaf 20.00. De toegang is gratis.
Provincie:
Tag(s):