vrijdag, 7. september 2012 - 9:05 Update: 08-07-2014 0:47

Bacteriën minder zelfzuchtig dan gedacht

Sommige bacteriën blijken minder egoïstisch dan tot nu toe werd gedacht. NWO-onderzoeker Otto Cordero ontdekte dat binnen één populatie bacteriën – een groep soortgelijke bacteriën op een bepaalde plek – een aantal individuen antibiotica produceert, terwijl de rest van de populatie dat niet doet maar er wel resistent voor is.

Met de antibiotica kunnen andere populaties bacteriën gedood worden. Een deel van de populatie profiteert dus van een paar individuen. Zelfs deze primitieve levensvorm blijkt zo een vorm van sociale organisatie te hebben, terwijl voorheen werd gedacht dat bacteriën alleen overleefden door zelfzuchtig te zijn. Dit schrijft Cordero in het tijdschrift Science.

De onderzoekers hebben bewijs gevonden dat sommige oceaanmicroben wapens gebruiken in de vorm van natuurlijke antibiotica. Die zijn onschadelijk voor hun naaste verwanten omdat die genen hebben die ze resistent maken. De antibiotica zijn wel dodelijk voor buitenstaanders. Otto Cordero, eerste auteur van het Science-artikel, gelooft dat die paar antibioticumproducenten de massa beschermen tegen concurrenten of om naburige populaties kunnen aanvallen: de groep profiteert.

Bacteriën worden vaak als uiterst zelfzuchtige organismen gezien. Ze willen alleen maar zoveel mogelijk groeien ten koste van andere bacteriën. In eerste instantie past de productie van antibiotica in dit plaatje. Het vermogen om antibiotica te produceren is een klassiek voorbeeld van een ‘zelfzuchtig’ gen dat de gezondheid – of het reproductievermogen – van het individu dat het gen draagt zou moeten verhogen.
Categorie:
Tag(s):