maandag, 12. november 2012 - 16:12 Update: 08-07-2014 0:45

Bedrijven betalen facturen steeds later

Utrecht

Het betaalgedrag van Nederlandse bedrijven wordt alsmaar slechter. 'Bijna de helft van de credit managers (45%) ziet het aantal dagen dat een factuur gemiddeld open staat, nog altijd toenemen', meldt het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB) maandag.

Bovendien denkt driekwart (75%) dat het de komende tijd alleen nog maar slechter wordt. Vorig jaar was dat nog maar een kwart (25%). Ook denkt 87% dat de betaalcapaciteit van debiteuren steeds verder onder druk komt te staan.

Slechts 15% ziet het betaalgedrag verbeteren. Dat is het laagste aandeel ooit gemeten in de Creditmanagement Trendmeter, een onderzoek dat sinds 2005 plaatsvindt.

Dit onafhankelijke onderzoek van het VCMB (Verbond van Credit Management Bedrijven) wordt jaarlijks uitgevoerd onder een representatieve groep van 110 credit managers van Nederlandse bedrijven.

Doordat ook banken terughoudend zijn met het verstrekken van krediet, nemen veel bedrijven maatregelen om hun kaspositie op orde te houden. Zo stellen ze kortere betalingstermijnen in: van gemiddeld 31 dagen vorig jaar naar 27 dagen dit jaar.

Ook worden incassobureaus eerder en vaker ingeschakeld: 19% doet dat binnen een maand na vervaldatum, ten opzichte van 11% vorig jaar. De helft van de bedrijven geeft facturen sneller uit handen.

Ruilhandel ipv cash
Opvallend is dat er ook naar meer creatieve oplossingen wordt gezocht, zoals ruilhandel. Bijna een op de tien bedrijven (9%) is er het afgelopen jaar mee in aanraking gekomen, 7% heeft er ook daadwerkelijk gebruik van gemaakt.
Categorie:
Tag(s):