woensdag, 19. december 2012 - 9:24 Update: 08-07-2014 0:44

Begrotingstekort in 2013 nog steeds boven EU-norm

Uit de vierde en laatste raming van 2012 van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt da het begrotingstekort van het rijk volgend jaar uitkomt op 3,3 procent. Dat is 0,3 procentpunt boven de Europese norm van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit melden verschillende media woensdag.

Op Prinsjesdag was nog gerekend op een tekort van 2,7 procent en dacht het CPB nog dat de economie in 2013 met 0,75 procent zou groeien, maar nu gaat het CPB uit van een 0,5 procent krimp. Voor dit jaar gaat het CPB uit van een krimp van 1 procent. Het CPB stelt zo laat het AD weten: 'In feite krimpt de Nederlandse economie al anderhalf jaar, pas in de tweede helft van 2013 treedt enig herstel op'.

Door de krimp van 1 procent in 2012 en de te verwachten krimp van 0,5 procent in 2013 zal de werkloosheid oplopen tot 6 procent. Maar hoewel het economisch flink tegenzit, verbetert het tekort wel. Dit is te danken aan de om omvangrijke bezuinigingen en lastenverhogingen, zo schrijft het AD.

Volgens DNB zijn alle stimulansen voor de economie weggevallen. De consumptie en investeringen blijven dalen, net als de uitgaven van de overheid. Door de grote economische problemen in de eurozone neemt de export daarnaast nauwelijks toe.

Op de cijfers van de DNB heeft het kabinet niet gereageerd. Het volgt de ramingen van het CPB. Pas in het voorjaar, wanneer het CPB een nieuwe langetermijn-raming presenteert, zal de coalitie van VVD en PvdA zich beraden op eventuele nieuwe ingrepen. Dan zouden eventuele extra bezuinigingen kunnen volgen.
Categorie:
Tag(s):