woensdag, 27. juni 2012 - 14:37

Bijzondere drenkplaats uit Romeinse tijd gevonden in Friesland

Dronrijp

De afgelopen weken heeft het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een bijzondere vondst gedaan in een terp direct zuidelijk van het Friese Dronrijp: een ruim 2000 jaar oude dobbe.

Oudste drenkplaats voor vee
Tot het moment waarop de eerste zeewerende dijken werden aangelegd, in de 12e eeuw na Chr., was overleven in het Noord-Nederlandse kustgebied alleen mogelijk als op terpen wordt gewoond. Niet minder belangrijk was het veiligstellen van voldoende drinkwater, zowel voor mens als dier. Hiervoor werden waterputten gegraven, evenals drenkplaatsen of dobbes waarin regenwater voor vee werd opgevangen.

De dobbe uit Dronrijp dateert uit de periode rond het begin van de jaartelling en is daarmee de oudste drenkplaats voor vee die we momenteel uit Noord-Nederland kennen.

Met een doorsnede van 25 meter en een diepte van bijna 3 meter betreft het tegelijk de meest omvangrijke dobbe die in het kustgebied is aangetroffen. Tot de vondsten uit de dobbe behoren handgemaakt aardwerk en dierlijk bot, waaronder twee botten van walvis.

Deze vermoedelijk aangespoelde stukken zijn langs de kust verzameld om er voorwerpen van te maken: een rond gewicht uit een wervel en een mogelijk kapblok uit een kaakfragment.

Open dag op locatie
De dobbe en de hierin aangetroffen vondsten zijn zaterdag 30 juni te bewonderen tijdens een open dag op locatie.

De opgraving in Dronrijp vormt onderdeel van een meerjarig onderzoek naar terpen in Friesland, dat de RUG in samenwerking met de Provincie Fryslan uitvoert.

Dit onderzoek richt zich op de mogelijkheden van bewoning in een kustlandschap dat nog onder invloed van de zee stond, een thema dat in de huidige periode van dreigende overstromingen en dijkverhogingen nog steeds actueel is.
Provincie:
Tag(s):

Discussieer mee!

Overig nieuws

7 min 53 sec geleden

Opnieuw vele doden en gewonden vlak voor afkondiging staakt- het- vuren in Gaza

Op de Westelijke Jordaanoever loopt het dodental verder op. Sinds vanochtend 06.00 uur, Nederlandse tijd, geldt een staakt- het- vuren, maar voor de Lees verder...

42 min 7 sec geleden

Elke dag vindt men stoffelijke resten van slachtoffers op rampplek vlucht MH17

Op de rampplek van vlucht MH17 worden nog steeds stoffelijke resten van slachtoffers gevonden. Dat zei de Australische premier Tony Abbott zaterdag tijdens Lees verder...

vliegramp, rampgebied
Diefstal donatie spaarpot voor ezels
1 uur 33 min geleden

'Ezels' stelen donatie spaarpot voor ezels'

Twee mannen gingen ervandoor met de donatie spaarpot voor verwaarloosde ezels. De spaarpot stond op de toonbank van een dierenspeciaalzaak in Oisterwijk. Lees verder...

1 uur 42 min geleden

Meisje (1,5) door auto overreden op camping in Noord-Beveland

Donderdagavond is een klein meisje op een camping aan de Schotsmanweg door een personenauto overreden. Lees verder...

foto van camping | fbf archief
KLM wist niet van gevaar boven Oekraïne
1 uur 45 min geleden

"KLM wist niet van vlieggevaar boven Oekraïne"

Luchtvaartmaatschappij KLM was niet op de hoogte van de aanwezigheid van geavanceerde raketsystemen in Oost-Oekraïne. Dit terwijl andere Lees verder...