donderdag, 29. november 2012 - 17:10

Blok houdt vast aan heffing

Den Haag

Minister Blok houdt vast aan een heffing van 2 miljard euro. Tijdens een debat met de nieuwe Kamercommissie Wonen en Rijksdienst sprak hij uit dat de sociale huisvestingssector net als andere sectoren een bijdrage dient te leveren aan het opschonen van de overheidsfinanciën. Wel hield hij voor de uitvoering van de heffing de mogelijkheid open om af te wijken van het regeerakkoord.

Vanuit de gehele oppositie klonk harde kritiek op de huurparagraaf van het regeerakkoord. Diverse partijen riepen PvdA en VVD op om het regeerakkoord ook op dit punt open te breken.

Actie Huuralarm SP en D66 deden alternatieve voorstellen om de geraamde 2 miljard euro binnen te halen zonder de sector aan te tasten. Kees Verhoeven van D66 stelde voor om de heffing afhankelijk te maken van de mogelijkheid van corporaties om de huur te verhogen.

Blok liet doorschemeren dat hij wilde onderzoeken of het mogelijk is om regionale verschillen toe te laten bij het vaststellen van de maximale huur. Dit zou betekenen dat in krimpgebieden het huurplafond niet op 4,5% van de WOZ-waarde wordt gesteld, maar op een hoger percentage. De Woonbond is blij dat er ruimte blijkt te zijn om het regeerakkoord aan te passen. Het toestaan van regionale verschillen is volgens de bond echter een slechte ontwikkeling, die de rekening van de heffing nog meer bij de huurders neerlegt. Betaalbaar huren komt hierdoor nog verder in het gedrang.
Provincie:
Tag(s):