dinsdag, 4. december 2012 - 22:37 Update: 08-07-2014 0:44

Borussia houdt verliezend Ajax in Europa

Madrid

(Elfvoetbal) Ajax heeft in een wedstrijd die nooit spannend werd met 4-1 verloren van Real Madrid. Omdat Manchester City in Dortmund met 1-0 verloor van Borussia Dortmund, mogen de Amsterdammers toch in Europa actief blijven, al zal dit op een niveau lager zijn na de kerst.

Het al geplaatste Real Madrid had geen uitzicht meer op de eerste plaats in de poule en liet dus enkele grote namen buiten de basiself. Onder meer Iker Casillas, Pepe en Xabi Alonso deden niet mee.

In een bijzonder rustig tempo liet Ajax in de eerste minuten Real Madrid aan de bal. Na een kleine zes minuten leek de wedstrijd echter direct open gebroken, Karim Benzema tikte de voorzet van Cristiano Ronaldo echter in buitenspelpositie in de goal en deze werd zodoende afgekeurd. Het liet wel zien dat, als de thuisploeg even aanzette, het direct erg gevaarlijk werd. Dit werd na tien minuten wederom duidelijk toen linksachter Fabio Coentrao een schot op de paal zag eindigen.

Na twaalf minuten kreeg Ajax de rekening gepresenteerd. Luka Modric verstuurde een fraaie pass op Benzema, die vervolgens het overzicht behield en Ronaldo een eenvoudig openingsdoelpunt schonk. Vijf minuten later dwong Benzema doelman Kenneth Vermeer tot een knappe redding, wat hij na 25 minuten nog eens mocht doen. Een vrije trap van Ronaldo werd uit de goal gebokst. Twee minuten later was het dan toch 2-0. Opnieuw was het Modric die met een lange bal aan de basis van de goal lag. De Kroaat wist Jose Callejon te bereiken en de jonge vleugelspeler scoorde eenvoudig.

De eerste kans op een kans voor Ajax was na ruim 35 minuten. Op de rand van het strafschopgebied kreeg Ajax een vrije trap die echter zeer zwak werd genomen door Christian Eriksen. Het was tekenend voor een onmachtig Ajax, wat nog het geluk had dat Vermeer sterk stond te keepen. Bij rust bleef het bij 'slechts' 2-0.

Direct na rust tekende Kaka met een schitterende knal de 3-0 aan. Via de binnenkant van de paal werd het geplaatste schot achter de kansloze Vermeer geplaatst. Het veel sterkere Real Madrid werd na een uur voetballen op een tegendoelpunt getrakteerd. Een lange pass van Daley Blind valt tussen Danny Hoesen en doelman Adnan in, waarop de bal voor de voeten van Derk Boerrigter valt. De linkspoot zorgt daarna voor de 3-1. Het bleek de opmaat voor een betere periode van de kant van Ajax. Boerrigter was met een vrije trap dicht bij de aansluitingstreffer en Hoesen weer wat later zo niet nog dichterbij. De jonge spits schoot in kansrijke positie echter wild en hoog over.

De wedstrijd die nooit een wedstrijd was, kabbelde hierna rustig richting het einde en werd afgesloten met de 4-1 van Callejon. De vleugelspeler scoorde na een fraaie voorzet van Alváro Morata, die even later bijna voor de 5-1 zorgde. Vermeer keepte echter attent, die hierbij geblesseerd raakte. Hierna was de wedstrijd afgelopen.

Borussia Dortmund -Manchester City: 1-0

Ook poulewinnaar Borussia Dortmund liet in zijn laatste wedstrijd enkele belangrijke spelers rusten. Onder meer Mario Götze en Neven Subotic kregen rust tegen Mancheter City, waar Yaya Touré en David Silva niet meededen.

De wedstrijd in Dortmund had in de openingsfase niet veel om het lijf. Het meest opvallende was nog City-spits Edin Dzeko, die maar liefs driemaal buitenspel liep in enkele minuten tijd. Na enkele speldenprikjes van beide kanten was het Marco Reus die daadwerkelijk een poging waagde om te scoren. De jonge middenvelder miste het doel echter hopeloos. Tien minuten voor het rustsignaal had Reus wederom een kans, maar andermaal werd deze niet benut. Het waren de schaarse hoogtepunten in een overwegend saaie eerste helft.

De tweede helft begon met een sterkere thuisploeg. Onder aanvoering van de ingevallen Jakub Blaszczykowski werd Manchester City onder druk gezet en kwam het na een klein uur voetballen ook verdiend op voorsprong. Blaszczykowski stelde met een knappe crosspass Julian Schieber in staat om te scoren. De jonge Duitser deed dit dan ook en werkte de 1-0 achter Joe Hart.

Via de sterk ingevallen Blaszczykowski bleef Borussia Dortmund de sterkste ploeg. De scherpte voor het doel van Hart ontbrak echter, waardoor City hoop bleef houden op Europa League-voetbal. Met onder meer Mario Balotelli en Sergio Aguëro probeerde City-manager Roberto Mancini nog wel wat te forceren, maar de ongeïnspireerde Engelsen kwamen niet verder dan enkele wanhoopsdaden en zijn zodoende uitgespeeld in Europa.