donderdag, 12. april 2012 - 20:55

Campagne Meld Misdaad Anoniem voor jongeren van 16 tot en met 29 april

Winterswijk

Het politieteam Winterswijk en de gemeente Winterswijk constateren dat er binnen onze gemeente een toenemend aantal strafbare feiten wordt gepleegd door jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.

Bovendien vinden jongeren het vaak lastig om aangifte te doen als ze slachtoffer of getuige zijn van geweld of strafbare feiten. Het politieteam Winterswijk, de gemeente Winterswijk en de scholen voor voortgezet onderwijs werken daarom samen in een campagne om jongeren weerbaarder te maken om met deze nare situaties om te gaan. De campagne vindt plaats van 16 tot en met 29 april.

Soms zijn jongeren in Winterswijk ongewild getuige of slachtoffer van geweld of bedreigingen: tijdens het uitgaan, op straat of onderweg in het openbaar vervoer. Stichting M. verzorgt samen met de wijkagenten in april voor 45 klassen van de Driemark, Pronova Praktijkonderwijs en Schaersvoorde workshops om hen wegwijs en vertrouwd te maken in de mogelijkheden om geweldszaken te melden. Bijvoorbeeld bij de wijkagent of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Aanvullend aan deze workshops besteden we ook op andere manieren aandacht aan hoe strafbare feiten te melden. Dit gebeurt door folders uit te delen aan winkelend publiek, verenigingen te betrekken en aandacht te besteden aan dit onderwerp in de media. De campagne is een onderdeel van het intensieve jeugdbeleid dat de gemeente voert in samenwerking met diverse instanties.

Niet alleen jongeren, maar een ieder kan slachtoffer worden, of getuige zijn, van geweld of andere strafbare feiten. Doel van de campagne is ook goede informatie over dit onderwerp aan alle inwoners van Winterswijk te verstrekken. We roepen getuigen van geweld of strafbare feiten op om hiervan in ieder geval anoniem melding te maken.

Getuigen van geweld zijn vaak bang voor de gevolgen van het doen van een melding. “Stel dat ik straks gepakt word”? Geweldplegers voelen zich hierdoor vaak onaantastbaar en kunnen gewoon hun gang blijven gaan met nieuwe slachtoffers maken. Dit is onaanvaardbaar. Anonimiteit biedt in dit geval een uitweg. Veilig melden over geweld of andere strafbare feiten zonder dat je naam bekend wordt. Wij geloven dat dit sommige jongeren of ouders helpt en hen over de streep trekt geweld te melden.

Anoniem betekent:
· je telefoonnummer is niet te zien;
· je telefoongesprek wordt niet opgenomen;
· M. noteert geen naam, adres en andere persoonlijke gegevens;
· geef je per ongeluk toch prijs wie je bent? Dan noteert M. die informatie niet.

Dus: Bij M. blijf je altijd anoniem.

Een (anonieme) melding of tip
Ben je getuige van of heb je informatie over strafbare feiten? Dan kun je een aantal dingen doen. In ieder geval is het van groot belang dat je de informatie deelt om erger te voorkomen. Een melding kun je (ook) bespreken met de politie of de wijkagent. De anonimiteit kan dan niet altijd gewaarborgd worden. Weerhoud dit je een melding te doen, neem dan contact op met Stichting M. op nummer 0800- 7000 en vertel wat je weet en wat je gezien hebt of gehoord hebt. Zij waarborgen je anonimiteit en zorgen dat de melding zonder jouw naam bij politie terecht komt. Politie behandelt de anonieme meldingen en tips en nemen actie als dat nodig is.

Meer weten over Stichting M.?: www.meldmisdaadanoniem.nl.
Provincie:
Tag(s):