maandag, 12. november 2012 - 14:16

Celstraf, werkstraf en rijontzegging voor dodelijke 'taxirit'

Arnhem

De militaire kamer heeft een man uit Terneuzen veroordeeld tot 1 maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf, 240 uur werkstraf en 3 jaar rijontzegging voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk.

'Daarnaast is hem nog een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd', meldt de militaire kamer maandag.

'Taxi '
De man, destijds militair, had het op zich genomen om, als een 'taxi', 5 voor hem onbekende mannen die uit waren geweest tegen betaling naar huis te brengen. De militair verkeerde echter zelf onder invloed van alcohol en reed, naar het oordeel van de militaire kamer, zeer onvoorzichtig.

Inzittende verongelukt
In een bocht is de auto geslipt en is de militair de macht over het stuur verloren. De auto is vervolgens met grote snelheid tegen een aantal bomen gebotst. Een van de inzittenden, een man van 20 jaar oud, is uit de auto geslingerd en verongelukt.

Vertrouwen
De militaire kamer rekent het de man zwaar aan dat hij het vertrouwen dat in hem was gesteld om 5 jongemannen na het uitgaan veilig naar huis te brengen met zijn rijgedrag en voorafgaande alcoholgebruik ernstig heeft geschaad.

Voor de inzittenden en voor de nabestaanden van de omgekomen man zijn de gevolgen verschrikkelijk, zoals ook is gebleken uit de slachtofferverklaring van de vader van de omgekomen 20 jarige.

Ernstige fout
De militaire kamer heeft er rekening mee gehouden dat de man na afloop steeds blijk heeft gegeven van groot berouw. En dat het door hem veroorzaakte maar evenmin gewilde ongeluk ook op hem grote psychische impact heeft gehad.

Daarnaast is hij hierdoor zijn baan als militair kwijtgeraakt en hij is niet eerder voor soortgelijke feiten met justitie in aanraking gekomen. Toch kan slechts een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf naar het oordeel van de militaire kamer recht doen aan de ernst van de fout van de man en de verschrikkelijke gevolgen daarvan.

Straf wijkt af van eis
De opgelegde straf wijkt af van de eis van de officier van justitie in de zin dat naast de rijontzegging geen werkstraf en geen voorwaardelijke gevangenisstraf was geeist maar een langere onvoorwaardelijke gevangenisstraf, van 7 maanden.
Provincie:
Tag(s):