zaterdag, 19. mei 2012 - 23:38 Update: 08-07-2014 0:51

CHAMPIONS LEAGUE FINALE: Chelsea onterechte winnaar na pingels...

(Elf Voetbal) Chelsea is er in geslaagd om de belangrijkste titel in het clubvoetbal binnen te slepen. De ploeg van trainer Roberto Di Matteo bracht daarmee de ultieme droom van eigenaar Roman Abramovich in vervulling...(1-1, 3-4 na strafschoppen)

Beide ploegen moesten het doen zonder enkele gewaardeerde basisspelers. Zo miste Chelsea-manager Roberto Di Matteo aanvoerder John Terry, Branislav Ivanovic, Ramires en Raul Meireles. Aan de andere kant had Bayern-trainer Jupp Heynckes niet de beschikking over Holger Badstuber, David Alaba en Luiz Gustavo. Door de vele schorsingen kwamen beide oefenmeesters met enkele verassingen op de proppen. Zo mocht Fransman Ryan Bertrand namens Chelsea zijn debuut maken in een Champions League-duel en maakte Bayern-middenvelder Anatoli Tymoschuk zijn opwachting in het hart van de verdediging.

Na de fraaie openingsceremonie met een prachtige sfeeractie aan de zijde van Bayern, zorgde scheidsrechter Pedro Proença met het eerste fluitsignaal voor het begin van het voetbalspektakel. De eerste minuten was het overwicht voor Bayern, dat in de eigen Allianz Arena een veredelde thuiswedstrijd speelde. De ploeg kreeg aardige schietkansen via onder andere Bastian Schweinsteiger en Toni Kroos.

Eerste helft
Na zo'n twintig minuten spelen leek Mario Gomez te kunnen gaan scoren voor zijn Duitse werkgever. De goaltjesdief slaagde er echter niet in om het leer voldoende te controleren, waarna Chelsea allesbehalve sterk uitverdedigde. De kans bleek een voorbode voor een drukperiode van Bayern. Na 22 minuten wurmde Arjen Robben zich door de defensie van Chelsea, waarna zijn poging ternauwernood werd gestopt door doelman Petr Cech.

Tien minuten voor de rust nam Thomas Müller de bal na een voorzet van Franck Ribéry in één keer op de slof. De poging van de aanvaller vloog echter net naast het doel. Even later viel de eerste poging van Chelsea te noteren. Na een fraaie aanval kon Salomon Kalou uithalen, maar het schot van de Ivoriaan werd sterk uit de hoek geplukt door Bayern-goalie Manuel Neuer. De grootste kans van de gehele eerste helft kwam op naam van Gomez. De spits kon na een slimme schijnbeweging vanaf zo'n twaalf meter vrij uithalen, maar na een uitglijder vloog het speelvoorwerp hoog over het doel.

Tweede helft
Enkele minuten na de rust kon Robben vanaf zo'n zestien meter uithalen. Het schot van de Oranje-international kwam hard op de vuisten van Chelsea-goalie Cech, waarna Ribéry de rebound binnenwerkte. De Fransman bleek dit te doen uit een buitenspelsituatie, waarna de assistent-scheidsrechter ingreep en de treffer afkeurde.

Ook in het vervolg hield de ultra-defensieve tactiek van Chelsea stand. Na zeventig minuten spelen kon Kroos vanaf twintig meter een schot lossen na een slim passje van Robben, maar zijn poging bleek een losse flodder.

Na 74 minuten werd de eerste wissel doorgevoerd. Ryan Bertrand, die als eerste speler ooit zijn Champions League-debuut maakte in de finale, verliet namens Chelsea het veld voor routinier Florent Malouda. Even later werd een getoucheerde poging van Ribéry net over het doel getikt.

Na 82 minuten was het dan eindelijk raak voor Bayern. Een voorzet van Toni Kroos kwam bij de tweede paal op het hoofd van Müller, die het leer uitstekende binnenkopte via de lat: 1-0!
Roberto Di Matteo greep direct in namens Chelsea. De trainer bracht met Fernando Torres een extra aanvaller in de ploeg. Ook bij Bayern kwam de eerste wissel in het veld. Daniël van Buyten kwam de verdediging van de thuisploeg versterken.

In de slotminuten leek Chelsea zich neer te leggen bij een nederlaag. Maar waar achttien corners bij Bayern München geen doelpunt opleverden, was de eerste hoekschop namens Chelsea raak: Drogba kopte bij de eerste paal snoeihard binnen: 1-1.

Verlenging
De treffer van Drogba zorgde ook direct voor een verlenging. In deze extra tijd tikte diezelfde Chelsea-spits Ribéry neer binnen het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Proença terecht floot voor een strafschop. Terwijl Ribéry werd verzorgd, besloot Robben om de strafschop te gaan nemen. Toen de penalty eindelijk genomen kon worden, hadden diverse Chelsea-spelers al getracht om Robben uit zijn concentratie te halen. Zo probeerde onder andere John Obi Mikel het leer uit de handen van de Nederlander te grijpen. De pogingen van de Londenaren bleken geslaagd, aangezien Robben de pingel verprutste. Vervolgens creëerden beide ploegen geen kansen meer in de eerste helft van de verlenging.

Na 112 minuten leek Ivica Olic het belangrijkste doelpunt uit zijn carrière te gaan maken. De Kroatische spits, die zijn club na dit seizoen verlaat, schoof het speeltuig echter net voor het doel langs. Even later slaagde ook Bayern-aanvoerder Phillip Lahm er na een fraaie actie niet in om het net te vinden, waarna strafschoppen voor een beslissing moesten zorgen.

Strafschoppen
Nadat Lahm zijn strafschop binnenwerkte, was het Juan Manuel Mata die zijn elfmetertrap miste. Vervolgens was Chelsea afhankelijk van Bayern, dat via Gomez en doelman Neuer ook de volgende twee strafschoppen had verzilverd. Echter miste Olic zijn pingel, waarna de kansen voor beide ploegen weer gelijk waren. Toen Bastian Schweinsteiger de vijfde strafschop van Bayern tegen de paal zag vliegen, zorgde Drogba voor de beslissing.

De Ivoriaan schoot zijn strafschop simpel in de hoek waarna Chelsea de 'Cup met de Grote Oren' In ontvangst kon gaan nemen.