zaterdag, 2. juni 2012 - 10:59

De SP denkt na over andere naam

De partijtop van de SP denkt na over een andere naam voor de partij. Dit meldt Trouw zaterdag.

Volgens Tweede Kamerlid Van Bommel is 'Socialistisch' een beladen term. Hij zegt in de de krant dat 'Socialistisch' nog te veel doet denken aan het marxistische en leninistische verleden van de partij.

In de krant noemt Van Bommel de naam 'Sociale Partij' een aardig alternatief, omdat toch al veel kiezers denken dat SP daarvoor staat.
Van Bommel in Trouw: 'In theorie zijn wij een sociaal-democratische partij. Wij willen langs democratische weg tot een socialer Nederland komen, met een mix tussen overheid en markt.'

SP-senator Tiny Kox zegt in dezelfde krant dat zijn partij zich al tijden ontfermt "over echte sociaal-democratische thema's als eerlijk delen en een sociale samenleving". Hij voelt zich dan ook zeker niet genoodzaakt om mensen die denken dat SP voor Sociale Partij staat te verbeteren.

De SP is al vaker van naam veranderd In oktober 1971 werd de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninisties (KPN/ML) opgericht. Deze naam werd een jaar later veranderd in Socialistiese Partij (SP), volgens de fonetische spelling. In de jaren negentig groeide het verlangen naar een modernere naam, in 1993 werd het 'Socialistische Partij'.
Provincie:
Tag(s):