dinsdag, 18. december 2012 - 21:06 Update: 08-07-2014 0:44

Detailhandel verwacht extra kerstomzet van ruim driekwart miljard euro

Leidschendam

Detailhandel Nederland verwacht dit jaar een extra kerstomzet van circa € 790 miljoen. 'De winkeliers verwachten aankomend weekend topdrukte', meldt Detailhandel Nederland dinsdag.

Traditioneel worden de kerstdagen gevierd met familie en vrienden. Daar horen kerstdiners, brunches en ontbijtjes bij. Er wordt uitgebreid gegeten in mooi versierde huizen met kerstdecoraties en kerstbomen.

Geliefde kleuren dit jaar zijn blauw en paars. Ook liggen er onder de kerstboom cadeaus voor zowel de (klein)kinderen als voor de volwassenen.

De versieringen in en om het huis zijn voorzien van led-verlichting. Bij de bloemisten zijn de handgemaakte kerstkransen populair. Aan tafel bij het kerstdiner worden mooie nieuwe kleren gedragen die cadeau zijn gekregen.

Er worden ook grote geschenken gevonden onder de kerstboom, zoals espressomachines en sieraden. Omdat kerst een echt familiefeest is, worden er veel bordspellen gekocht en gespeeld. Deze spellen kunnen vaak worden gecombineerd met een in toenemende mate populaire tablet-pc.

Met de kerst wordt veel gegeten. Daar wordt ook met de cadeaus rekening mee gehouden: keukenmachines, messen en tafelbekledingsets zijn bij de kerstman populair. Wild, ‘groot vlees’ en exclusieve desserts zijn traditioneel populaire gerechten. Banketbakkers en slagers zijn goed voorbereid op de aankomende drukke week.

Extra openingstijden
In de week voor kerst hebben veel winkels extra openingstijden en ook Tweede Kerstdag zijn winkels vaak geopend. Veel winkels zullen de maandag voor kerst al open zijn vanaf 9.00 uur.

Detailhandel Nederland raadt aan om de websites van de winkeliers te raadplegen of goed te letten op de openingstijden die vermeld zijn op de deuren of de ruiten van winkels.

Kerst valt dit jaar op een dinsdag en woensdag, Detailhandel Nederland verwacht het weekend en de maandag voorafgaand aan kerst grote drukte in de winkelstraten. Winkels mogen met kerstavond tot 19.00 uur open zijn.
Categorie:
Tag(s):