zondag, 3. juni 2012 - 14:19 Update: 08-07-2014 0:27

Dwarse pubers kunnen niet anders

Roken, snacken, drinken, bankhangen, brutaal zijn en niet willen luisteren. Veel pubers voldoen aan het stereotype beeld.

Tegen wil en dank. Want ze kunnen niet anders, zo blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift gezondNU.

De ‘impuls-helft’ van de hersenen heeft de overhand bij pubers. Pubers denken niet als volwassenen omdat hun brein nog niet is uitgerijpt. Het brein is nog niet af waardoor ze moeilijker keuzes kunnen maken.

De twee hersensystemen die we kennen, komen niet tegelijk tot rijping. Het ene systeem heeft te maken met denken, plannen, organiseren en beslissingen nemen. Het tweede systeem gaat over emoties en het reguleren daarvan, dit laatste systeem overheerst bij pubers. Het verstand is er wel, maar dat heeft geen toegang tot het systeem dat de impulsen reguleert. Verstandige jongeren gaan daardoor soms ineens vreselijk domme dingen doen.

Pas rond het 23e levensjaar zijn de belangrijkste hersencentra die samenhangen met het nemen van ingewikkelde beslissingen uitgerijpt. Pas dan kunnen de consequenties van het eigen gedrag volledig overzien worden.
Ouders moeten er tot die tijd voor zorgen dat puberaal gedrag binnen de grenzen blijft. Negatieve ervaringen zijn zelfs nodig voor gedragsveranderingen.

De ‘impuls-helft’ overheerst, blijkt ook uit onderzoek. Dit laat zien dat de Nederlandse puber graag op de bank hangt, laat naar bed gaat, snoept en frisdrank drinkt. Het aantal dikke jongeren is in vijftien jaar verdubbeld. Extreem overgewicht is zelfs verdriedubbeld.

Omdat pubers impulsiever reageren dan volwassenen is het moeilijker lekkers te laten staan. En het verbieden van ongezond gedrag is juist een prikkel om dat eens te proberen. Het voorleven en stimuleren van gezond gedrag werkt beter.

Pubers hebben een ander bioritme dan volwassenen. De afgifte van het ‘slaaphormoon’ melatonine komt pas laat op gang. Pubers komen daardoor moeilijk in slaap en zijn ’s ochtends hun bed niet uit te krijgen.
Categorie:
Tag(s):

Discussieer mee!

Overig nieuws

2 uur 57 sec geleden

'Veel onvrede over de strafrechtspleging onder politiemensen'

Veel politiemensen van mening zijn dat de strafrechtspleging hen onvoldoende ondersteunt bij het tegengaan van criminaliteit en ernstige overlast. Lees verder...

24 min 53 sec geleden

Brandweerduiker omgekomen door menselijke fouten

Menselijke en organisatorische fouten blijken de oorzaak te zijn geweest van het overlijden van een brandweerduiker in het Noord-Hollandse Koedijk. Dit Lees verder...

Foto van duiker | Archief EHF
Foto van reddingsband | Sxc
42 min 25 sec geleden

'Aan boord gaan van zinkend schip buitengewoon risicovol'

Het aan boord gaan van een zinkend schip is in alle gevallen buitengewoon risicovol en moet te allen tijden overgelaten worden aan professionals die Lees verder...

55 min 19 sec geleden

3,5 miljoen mensen kampen met plasklachten

Meer dan 3 miljoen Nederlanders hebben last van plasklachten. Maar nog een grotere groep zegt in meer of mindere mate last bij het plassen te hebben. Lees verder...

3,5 miljoen mensen kampen met plasklachten
Rabo Scanner vervangt Random Reader
1 uur 25 min geleden

Rabo Scanner vervangt Random Reader

Rabobank introduceert vanaf 18 september de Rabo Scanner als opvolger van de Random Reader. Lees verder...