zondag, 3. juni 2012 - 14:19 Update: 08-07-2014 0:27

Dwarse pubers kunnen niet anders

Roken, snacken, drinken, bankhangen, brutaal zijn en niet willen luisteren. Veel pubers voldoen aan het stereotype beeld.

Tegen wil en dank. Want ze kunnen niet anders, zo blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift gezondNU.

De ‘impuls-helft’ van de hersenen heeft de overhand bij pubers. Pubers denken niet als volwassenen omdat hun brein nog niet is uitgerijpt. Het brein is nog niet af waardoor ze moeilijker keuzes kunnen maken.

De twee hersensystemen die we kennen, komen niet tegelijk tot rijping. Het ene systeem heeft te maken met denken, plannen, organiseren en beslissingen nemen. Het tweede systeem gaat over emoties en het reguleren daarvan, dit laatste systeem overheerst bij pubers. Het verstand is er wel, maar dat heeft geen toegang tot het systeem dat de impulsen reguleert. Verstandige jongeren gaan daardoor soms ineens vreselijk domme dingen doen.

Pas rond het 23e levensjaar zijn de belangrijkste hersencentra die samenhangen met het nemen van ingewikkelde beslissingen uitgerijpt. Pas dan kunnen de consequenties van het eigen gedrag volledig overzien worden.
Ouders moeten er tot die tijd voor zorgen dat puberaal gedrag binnen de grenzen blijft. Negatieve ervaringen zijn zelfs nodig voor gedragsveranderingen.

De ‘impuls-helft’ overheerst, blijkt ook uit onderzoek. Dit laat zien dat de Nederlandse puber graag op de bank hangt, laat naar bed gaat, snoept en frisdrank drinkt. Het aantal dikke jongeren is in vijftien jaar verdubbeld. Extreem overgewicht is zelfs verdriedubbeld.

Omdat pubers impulsiever reageren dan volwassenen is het moeilijker lekkers te laten staan. En het verbieden van ongezond gedrag is juist een prikkel om dat eens te proberen. Het voorleven en stimuleren van gezond gedrag werkt beter.

Pubers hebben een ander bioritme dan volwassenen. De afgifte van het ‘slaaphormoon’ melatonine komt pas laat op gang. Pubers komen daardoor moeilijk in slaap en zijn ’s ochtends hun bed niet uit te krijgen.
Categorie:
Tag(s):

Discussieer mee!

Overig nieuws

2 uur 32 min geleden

Artic Sunrise Greenpeace onderweg naar Amsterdam

Vanuit de haven van Moermansk is het schip Arctic Sunrise van Greenpeace onderweg naar Amsterdam. Greenpeace verwacht ongeveer 10 dagen nodig te hebben om Lees verder...

33 min 54 sec geleden

Autoverkopen in juli iets gedaald

Het aantal verkochte auto's is in juli iets gedaald. Er werden in totaal 29.867 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, dat is een daling van 2,0 Lees verder...

Peugeot
Foto van woningen aan Amsterdamse gracht | Archief EHF
58 min 57 sec geleden

'Tijd voor een Deltaplan Toeristisch Amsterdam’

De hoofddirecteur van het Rijksmuseum Wim Pijbes zegt vrijdag in het NRC Next dat Amsterdam te vies, vuig en te vol wordt. Lees verder...

1 uur 45 min geleden

Hiddink: 'pluim voor spelers en technische staf onder leiding van Louis van Gaal'

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) 'Ik ben trots dat ik voor de tweede maal hier in Zeist kan zitten. Inderdaad in een andere periode, maar nogmaals ik ben er Lees verder...

Foto van Guus Hiddink | Archief EHF
2 uur 2 min geleden

OM gaat niet vervolgen voor brand aan de Kelders in Leeuwarden

Naar aanleiding van het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie heeft het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland besloten geen nader strafrechtelijk Lees verder...