dinsdag, 27. november 2012 - 10:08

Eén aangehouden persoon Kerkdriel heeft 12 openstaande vonnissen

Kerkdriel

Dinsdagochtend om 4.30 uur startte de gemeente samen met andere publieke diensten een grootschalige bestuurlijke controle op camping Maaszicht in Kerkdriel. Hierbij zijn twee personen aangehouden waarvan er één 12 vonnissen had openstaan', meldt de gemeente Kerkdriel dinsdagavond.

Aanleiding voor deactie waren signalen die de diverse betrokken publieke diensten hadden ontvangen, dat de camping niet gebruikt wordt waar het voor bedoeld wordt: recreëren.

De signalen leidden tot een gezamenlijk onderzoek. Het onderzoek leidde tot een selectie van 'verwonderadressen'; percelen die om meerdere redenen, vaak bij meerdere instanties vraagtekens oproepen vanwege onduidelijke of tegenstrijdige gegevens.

In ruim zeven uur zijn vijftig verwonderadressen bezocht en dertig GBA controles uitgevoerd door tachtig medewerkers van de samenwerkende publieke diensten. Ook is iedereen die de camping wilde verlaten gecontroleerd op geldig identiteitsbewijs en kentekenregistratie.

Verder hebben aanwezige eigenaren van stacaravans een brief ontvangen met een opsomming van noodzakelijke aanpassingen om tot een brandveilige situatie te komen die voldoet aan het bestemmingsplan. De interventie verliep gecontroleerd en beheersbaar, er werd goed samengewerkt en respectvol gehandeld.

De gemeente Maasdriel maakt werk van handhaving en vaart daarbij een duidelijke koers: iedereen is gelijk, wet- en regelgeving worden nageleefd, er wordt gehandhaafd waar nodig. De interventie vandaag bestond uit een bestuurlijke aanpak.

Anders dan een strafrechtelijke insteek is een dergelijke actie niet primair gericht op criminaliteit, maar op handhaving van regels en procedures van overheidsdiensten.

De Belastingdienst heeft deze dag zeer concrete resultaten geboekt. Bij één persoon wisten zij een deel van een openstaande vordering van € 100.000, - te innen via roerend goed (stacaravan). In totaal heeft de Belastingdienst zeven auto's in beslag genomen, waarvan vier direct zijn afgevoerd.

Daarnaast hebben zij beslag gelegd op in totaal vier stacaravans en voor € 28.000, - aan openstaande belastingschulden geïnd. Naast de verwonderadressen is dit resultaat ook gevolg van de controle aan de ingang. Daar werden twee mensen aangetroffen met openstaande schulden, welke terplekke zijn voldaan.

12 openstaande vonnissen
De Politie heeft twee personen aangehouden, waarvan één persoon twaalf vonnissen op zijn naam had staan. Ook haalden zij €10.000, - binnen aan openstaande vorderingen. De Vreemdelingenpolitie heeft veel buitenlandse identiteitsbewijzen moeten controleren, maar geen valse papieren aangetroffen.

Naast de uitgereikte brief hebben de gemeente en ook de Sociale Dienst veel informatie verzameld. Door meer gegevens en een betere GBA registratie is het duidelijker welke mensen op het campingterrein vertoeven, ook buiten het campingseizoen.

Deze informatie is voor meerdere doeleinden belangrijk. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt of iets anders gebeurt is het belangrijk dat de gemeente en met name de hulpdiensten weten wie of wat er op het betreffende adres aangetroffen kan worden.

De interventie vormt een onderdeel in de handhaving en transformatie van de camping naar de oorspronkelijke bestemming: recreatieterrein. De verzamelde informatie biedt stof voor alle organisaties tot een verdieping en vervolg op het eerder gedane onderzoek. Vervolgacties zijn dan ook te verwachten.
Provincie:
Tag(s):