zondag, 2. december 2012 - 19:32 Update: 08-07-2014 0:44

Eenvoudige overwinning helpt Vitesse aan de gedeelde koppositie

Vitesse heeft in eigen huis de gedeelde koppositie gepakt in de Eredivisie. De thuisploeg klopte zonder al te veel moeite Roda JC, wat met 3-0 naar huis werd gestuurd.

Voor de kersverse topclub van Nederland scoorden Marco van Ginkel en Jonathan Reis. De Braziliaan trof zelfs tweemaal doel, waardoor het 3-0 werd in het Gelredome.

Roda JC trad overigens aan in het roodwitte tenue van amateurclub Arnemse Boys. Scheidsrechter Jonathan Lardot keurde het uitshirt van de Limburgers af, waardoor men moest aantreden in het tricot van de amateurvereniging. Enkel doelman Filip Kurto speelde in zijn vertrouwde shirt.

Nadat de shirts waren goedgekeurd en de bal op gang was gerold, was direct duidelijk dat Vitesse vandaag de koppositie wilde pakken. De thuisploeg was de baas op het veld en na tien minuten werd dit al omgezet in een voorsprong. Marco van Ginkel werd bediend door Guram Kashia en de jonge middenvelder schoot raak. Namens Roda JC was Krisztián Németh het dichste bij een treffer; het schot van de Hongaar werd eenvoudig gepakt door Piet Velthuizen.

Zijn Poolse collega aan de andere kant had het een stuk drukker. Kurto zag Wilfried Bony overschieten en pakte een vrije trap van Reis, die nog voor rust wel voor de 2-0 zorgde. De door Bony weggestuurde Reis omspeelde Kurto knap en tekende zo de 2-0 aan.

In de tweede helft poogde Roda JC de spanning terug te brengen, wat ook bijna lukte. Een schot van wederom Németh belandde op de paal. Roda JC kwam beter in de wedstrijd, maar de betere kansen waren vervolgens voor Vitesse. Van Ginkel zag een schot gepakt worden en Bony raakte de lat, waaruit Reis uiteindelijk de 3-0 binnen wist te werken.

De overwinning was inmiddels in de tas, maar om 'alleen' koploper te worden, diende Vitesse nog minimaal één goal te maken. Roda JC weigerde echter mee te werken en hield de schade in de ongewone shirts beperkt tot 'slechts' 3-0.