donderdag, 13. september 2012 - 12:26 Update: 19-08-2018 15:50

Eerste stap in bekendmaking ingrediënten sigaretten

Den Haag

Vandaag lanceren zestien Europese kennisinstituten websites die het publiek informatie geven over de stoffen die de tabaksindustrie toevoegt bij de productie van sigaretten.

Voorlopig gaat het om veertien verschillende stoffen. STIVORO is blij met deze eerste stap naar volledige openheid van zaken, maar benadrukt dat deze informatie over de samenstelling van tabaksproducten voor de consument nog maar een fractie is van de informatieverplichting die voor normale consumptiegoederen geldt.

Suiker, drop en vanille
De websites van de zestien Europese instituten geven informatie over veertien additieven die tabaksfabrikanten toevoegen aan sigaretten, zoals glycerine, suikers, cellulose, drop, cacao, menthol en vanille. Deze middelen worden toegevoegd zodat de sigaret aantrekkelijker wordt, bijvoorbeeld omdat ze de scherpe smaak van pure tabak wegnemen of de hoestprikkel onderdrukken. Ook worden stoffen toegevoegd die sigaretten nog verslavender maken.

Op deze manier worden sigaretten aantrekkelijker voor jongeren en gaan mensen meer roken. Van sommige stoffen is nog onvoldoende bekend wat de negatieve gevolgen voor de volksgezondheid zijn omdat niet duidelijk is welke stoffen vrijkomen bij de verbranding ervan. Roken is een belangrijke veroorzaker van longkanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. In Europa overlijden ieder jaar bijna 700.000 mensen aan de gevolgen van roken.

De volgende stap
STIVORO pleit samen met de Alliantie Nederland Rookvrij! al jaren nadrukkelijk voor volledige bekendmaking van de samenstelling van tabakswaren. STIVORO-directeur Lies van Gennip: “Op elk product dat je in de supermarkt koopt staat tot in detail vermeld wat er in zit. Daarom is het onbegrijpelijk dat zo’n aantoonbaar schadelijk en dodelijk product als tabak alleen vermeldt hoeveel koolmonoxide, nicotine en teer het bevat. De informatie die nu op de website van het RIVM staat moet natuurlijk op de sigarettenpakjes zelf komen te staan”. Uit internationaal onderzoek blijkt dat de kennis van de schadelijk gevolgen van roken bij Nederlandse rokers een van de laagste is ter wereld:

Categorie:
Provincie:
Tag(s):