zaterdag, 6. oktober 2012 - 21:14 Update: 08-07-2014 0:46

Eerste zege Willem II in Brabantse derby

(Elf Voetbal) Eindelijk. Willem II heeft tegen RKC Waalwijk de eerste overwinning van het seizoen behaald: 1-0. De Waalwijkers kwamen zo voor de tiende maal op rij niet tot een uitzege.

Willem II, voorafgaand aan de achtste speelronde de minst efficiënte ploeg van de Eredivisie (vier doelpunten uit 73 doelpogingen), trof RKC Waalwijk twintig keer eerder in Tilburg. Geen van die krachtmetingen eindigde in een gelijkspel (veertien overwinningen voor Willem II, zes voor RKC Waalwijk). Een opvallend gegeven was op voorhand dat Willem II dit seizoen nog geen (thuis)wedstrijd wist te winnen, terwijl RKC Waalwijk op vreemde bodem nog niet met een zege aan de haal ging. Al negen keer op rij niet meer. Willem II incasseerde in haar laatste elf thuisduels telkens minimaal één tegendoelpunt. Voor Jurgen Streppel betrof het een bijzonder onderonsje. De Willem II-coach was tijdens zijn actieve profcarrière 4,5 jaar speler van RKC Waalwijk, dat dit seizoen het vaakst werd teruggefloten uit buitenspelpositie. Tweemaal scoorde hij tegen Willem II.

Aurélien Joachim besliste de wedstrijd met zijn doelpunt in de 55e minuut. Beide ploegen hanteerde een verdedigende speelwijze in de beginfase. Willem II ontwikkelde nog de meeste kansen. Toch was de eerste grote kans van de bezoekers. Sander Duits bereikte Teddy Chevalier na een letterlijke uitglijder van Jordens Peters. De 25-jarige clubtopscorer had alle tijd om een hoek uit te kiezen, maar schoot de bal over het doel in de één-op-één-situatie met doelman David Meul. Het zou een onterechte voorsprong zijn geweest, want RKC Waalwijk speelde op de counter. Willem II daarentegen zocht de aanval en werd gevaarlijk via Niek Vossebelt (kopbal) en Jeroen Lumu, wiens schot gepakt werd.

Acht minuten na rust bediende Rodney Sneijder Ard van Peppen, die de bal op links kon binnenschieten. De 27-jarige aanvoerder gleed echter uit. Aan de andere kant van het veld was het vervolgens wel raak. Op aangeven van Vossebelt schoot Joachim fraai raak vanuit de draai. Na het doelpunt werd de wedstrijd spannender. RKC Waalwijk zicht de aanval tegen een terughoudend Willem II, dat een schot van Sneijder en een vrije trap van Duits gemist zag worden. Het bleef 1-0. Daardoor is Willem II op zes punten komen te staan. RKC Waalwijk heeft vier punten meer, maar lijkt langzaamaan de aansluiting met de subtop te verliezen.