woensdag, 21. november 2012 - 23:02 Update: 08-07-2014 0:44

Effectief Borussia Dortmund heeft geen kind aan Ajax

(ELFvoetbal) Borussia Dortmund liet dit seizoen al vaker goed voetbal zien. De Duitse kampioen toonde vandaag vooral kwaliteit in de afronding. Door de 1-4 zege in Amsterdam gaat de formatie van Jürgen Klopp door naar de volgende rond.

Ajax leek de wedstrijd de eerste minuten onder controle te hebben, maar niets was minder waar. De eerste keer dat de Duitsers voor het doel van Vermeer kwamen was het meteen raak. Götze slaagde er in om Reus in stelling te brengen met een slimme steekbal en de international rondde vervolgens beheerst af. Na de valse start van Ajax was de wedstrijd in balans. Beide ploegen slaagden er niet in om de wedstrijd te domineren na die eerste goal, maar de bezoekers deelden tien minuten voor de rust wel een flinke tik uit. Het was de tweede echte kans voor Dortmund, die door Götze feilloos werd verzilverd. De international trok naar binnen vanaf de linkerflank en verschalkte Vermeer in de korte hoek. De gifbeker was na de verdubbeling van de score nog niet leeg. Vermeer slaagde er nog in om een afgeketst afstandsschot te redden, maar op de rebound van Lewandowski had de goalie vervolgens geen antwoord, waardoor de teams met een 0-3 score naar de kleedkamers gingen.

In de tweede helft leek Dortmund door te gaan met datgene waarmee ze bezig waren. Götze leek snel een penalty te versieren, maar de scheidsrechter toonde hem na enig aarzelen de gele kaart voor een schwalbe. De Amsterdammers kropen vervolgens wat uit hun schulp, maar tot grote kansen leidde dit niet. Eriksen probeerde het eens van afstand, maar zijn schot vloog over. Dortmund was echter niet onder de indruk van Ajax en Lewandowski noteerde even later zijn tweede van de avond. Met een geplaatste volley vond hij het net. Ajax slaagde er tegen het einde van de wedstrijd nog wel in om een eretreffer te produceren. De ingevallen Hoesen vond het net met een schot, dat onderweg nog even werd aangeraakt.

Door de nederlaag van Ajax is de ploeg uitgeschakeld in de Champions League. De formatie van Frank de Boer is nog in de race voor de derde plaats, maar daarvoor moeten de Amsterdammers wel boven Manchester City eindigen. De Engelsen speelden vanavond met 1-1 gelijk tegen Real Madrid, waardoor ze nog maar één punt achter Ajax staan in Groep D.