dinsdag, 3. juli 2012 - 18:30 Update: 08-07-2014 0:49

Europa lanceert satelliet Meteosat-10

De Bilt

De Europese organisatie voor de exploitatie van weersatellieten, EUMETSAT, lanceert op donderdag 5 juli vanuit Kourou in Frans Guyana de nieuwe weersatelliet Meteosat-10. Dit meldt het KNMI dinsdag.

Meteosat-10 gaat de taak overnemen van Meteosat-9, de huidige weersatelliet die ieder kwartier beelden van de atmosfeer boven Europa en Afrika levert. De Meteosat waarnemingen zijn dagelijks te zien in de weerberichten op televisie en internet.

Deze nieuwste satelliet is de derde van de in totaal vier Europese weersatellieten binnen het Meteosat Second Generation (MSG) programma. De nieuwe Europese weersatelliet wordt in een geostationaire baan op een vast punt boven de aarde geplaatst op 36000 km hoogte boven de Golf van Guinee.

Doordat Meteosat-10 stil hangt ten opzichte van de aarde kan de satelliet 24 uur per dag Europa observeren. De nieuwe Meteosat, die werkzaam moet zijn tot 2020, waarborgt de continuïteit van de waarnemingen, nu de vorige Meteosats officieel over hun houdbaarheidsdatum gaan.

Meteosat-10 heeft een hoogte van 3,8 meter, een breedte van 3,2 meter en weegt 2035 kilo. ESA heeft de satelliet ontwikkeld en gebouwd. EUMETSAT is eigenaar van de Meteosat satellieten en draagt zorg voor de operaties zoals controle van de satellieten, datacommunicatie en -processing. De eerste satelliet - Meteosat-8 - is in 2002 gelanceerd en fungeert nog steeds als reserveweersatelliet. Meteosat-9 blijft ook in werking.

Rapid Scan Service
Als Meteosat-10 operationeel is, zal de voorganger gebruikt worden voor Rapid Scan Service, een service die niet om het kwartier maar iedere vijf minuten beelden van alleen Europa levert. De verwachting is dat de satellieten, die hun verwachte levensduur van vijf jaar al ruimschoots hebben overschreden, nog een aantal jaren meegaan.

Beelden van de eerste nieuwe generatie weersatellieten, Meteosat-8, worden sinds januari 2004 gebruikt door het KNMI, voor weersverwachtingen en voor weer- en klimaatonderzoek. Satellietwaarnemingen hebben de betrouwbaarheid van de weersverwachtingen vergroot. Voor zwaar weer, zoals orkanen of hoosbuien, kan mede dankzij satellieten sneller worden gewaarschuwd.

KNMI
Het KNMI gebruikt de Meteosat-gegevens ook voor het in kaart brengen en volgen van mistgebieden. Ook bij het volgen van de aspluim afkomstig van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajoekull in het voorjaar van 2010 speelde de Meteosat satelliet een belangrijke rol.
Categorie:
Tag(s):