woensdag, 28. maart 2012 - 13:43 Update: 08-07-2014 0:31

Europees Cybercrime Centrum komt in Den Haag

Den Haag

Woensdag heeft de Europese Commissie voorgesteld een Europees Cybercrime centrum op te richten om de Europese burgers en bedrijven te beschermen tegen cyber-bedreigingen. Het centrum zal worden opgericht binnen de Europese Politiedienst, Europol in Den Haag. Dit heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt.

Vanuit het Europees Cybercrime centrum in Den Haag zal de strijd tegen cybercriminaliteit worden gecoördineerd die zich in eerste instantie zal richten op illegale online activiteiten van georganiseerde criminele groepen, met name het genereren van grote criminele winsten, zoals online fraude met credit cards en bank referenties.

De EU-deskundigen zullen ook werken aan het voorkomen van cybercriminaliteit die betrekking heeft op e-banking en het doen van online boekingen. Eén van de punten waarop het Europese Cybercrime Centrum zich met name richt zal het beschermen zijn van sociaal netwerk profielen tegen e-crime infiltratie en de strijd tegen online identiteitsdiefstal.

Het centrum zal zich ook richten op cybercriminaliteit die ernstige schade toebrengt aan hun slachtoffers, zoals online seksuele uitbuiting van kinderen en op cyberaanvallen op de vitale infrastructuur en informatiesystemen in de Europese Unie.

"Miljoenen Europeanen gebruiken internet voor thuisbankieren, online winkelen en het boeken van vakanties of om in contact te blijven met familie en vrienden via online sociale netwerken. Helaas neemt de online georganiseerde misdaad ook toe wat dus zijn negatieve invloed heeft op eenieder van ons", zegt Cecilia Malmström, Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken.

"We kunnen niet toestaan ​​dat cybercriminelen ons digitale leven verstoren. Het Europees Cybercrime Centrum binnen Europol speelt een cruciale rol in de samenwerking bij het verdedigen van een gratis is, open en veilig internet", aldus Malmström.
Categorie:
Tag(s):

Discussieer mee!

Overig nieuws

30 min 32 sec geleden

PvdA: Laat buurt zelf vuilnis ophalen en zelf buurtplan maken

De PvdA wil dat burgers meer rechten krijgen. Zo moeten burgers zelf kunnen bepalen wat ze van hun buurt willen maken. Nu lopen burgers volgens PvdA- Lees verder...

1 min 35 sec geleden

'Woningaanbod daalt twee keer sneller in stad'

Er worden volgens berekeningen van de ING meer woningen verkocht dan er nieuwe woningen - of nieuwbouwwoningen - te koop worden gezet. Hierdoor daalt het Lees verder...

Bijna kwart meer woningen verkocht in augustus
Foto van in beslag genomen geld | Landelijk Parket
9 min 8 sec geleden

Hongaars mensenhandelnetwerk aangepakt

​In een internationaal mensenhandelonderzoek zijn in de week van 6 oktober in Nederland twee Hongaarse verdachten, een 27-jarige man en zijn 24-jarige vrouw Lees verder...

52 min 17 sec geleden

Europarlementariër Huitema wil onmiddellijk einde aan legbatterijen

Europarlementariër Jan Huitema van de VVD wil een onmiddellijk verbod op het gebruik van legbatterijen. Lees verder...

Foto van Plofkip | Wakker Dier
kinderzit
1 uur 3 min geleden

Goedkope kinderzitjes vaak onveilig

Goedkope kinderzitjes zijn vaak onveilig. Dat blijkt uit de tweede kinderzitjestest van ANWB in 2014. De goedkope kinderzitjes worden in Europa vaak onder Lees verder...