donderdag, 28. juni 2012 - 18:08

Expositie van de Rode Baretten in het Stadhuis te Apeldoorn

Apeldoorn

In het kader van het festival Gelegerd in Gelderland is van 3 tot 20 juli in het Stadhuis te Apeldoorn, Marktplein 1, de expositie “Rode baretten van de Landmacht” te zien.

De foto’s zijn gemaakt door Evert-Jan Daniels en geven een beeld van de hedendaagse militair en zijn werk.

De expositie laat mensen zien met verschillende achtergronden en met een diversiteit aan functies. Centraal staat de kleur van de baret, of je nu kok bent, genist, infanterist, verpleegkundige of sportinstructeur, de kleur van de baret is rood. Die baret krijgen de militairen niet zomaar, die moeten ze echt verdienen. Na het doorlopen van een intensieve opleiding, waarbij zowel fysiek als mentaal veel van de militairen wordt gevraagd, krijgen de militairen uit handen van de commandant de baret uitgereikt. Ze treden dan toe tot de Luchtmobiele Brigade van de Landmacht.

Evert-Jan Daniels, fotografie met passie voor het nieuws
Het werkterrein van Evert-Jan Daniels (1968) is zeer breed. Zijn opdrachten bevinden zich in de Tweede Kamer, op het voetbalveld, in de stad Den Haag en bij defensiemissies in o.a. Afghanistan. In zijn werk staat de mens altijd centraal. Hij wil vooral mooie dingen maken waar mensen naar kijken en hopelijk net even iets langer bij stilstaan dan een moment. In 2010 won Evert-Jan de Zilveren Camera voor binnenlands nieuws. Evert-Jan won de prijs met een foto van Mark Rutte geflankeerd door Geert Wilders en Maxime Verhagen.
De winnende foto werd genomen op het moment dat het besluit werd genomen om een minderheidskabinet te vormen met gedoogsteun van de PVV. Evert-Jan Daniels maakte de foto in opdracht van het Algemeen Dagblad.

De Luchtmobiele Brigade is een unieke eenheid van de Koninklijke Landmacht. Uniek omdat de militairen met de rode baret overal ter wereld binnen 20 dagen op kunnen treden in allerlei brandhaarden. Uniek door de zware opleiding die je moet volgen voor je de rode baret mag dragen. Uniek omdat de luchtmobiele eenheden compleet geïntegreerd met de helikopters van de Luchtmacht ingezet kunnen worden.

Sinds de oprichting van de brigade in 1992 zijn eenheden van de brigade bij missies op de Balkan, in Eritrea, Congo, Irak en Afghanistan ingezet. De Luchtmobiele Brigade heeft bij deze missies meer dan eens haar meerwaarde bewezen. De rode baretten staan altijd paraat, of het nu voor een langdurige inzet is, een bevrijding van gijzelaars, het voorkomen van terroristische aanslagen of het bestrijden van bosbranden en helpen bij hoogwater in Nederland. Om die staat van paraatheid vast te houden, oefenen eenheden van de brigade over de hele wereld. Van koudweertraining in Noorwegen en Zweden tot warmweertraining in Fort Hood in de Verenigde Staten. Voor de jungletraining gaan de militairen naar Suriname of Belize. Die speciale trainingen zijn er niet voor niets. In de inzetgebieden moeten de rode baretten hun belangrijke werk vaak onder extreme omstandigheden verrichten.

De militairen van de Luchtmobiele Brigade zijn te herkennen aan de rode baret. De rode baret is een internationaal teken van luchtlandings- en parachutisteneenheden en staat voor doorzettings- en incasseringsvermogen, teamgeest, durf en zelfvertrouwen.

Gelegerd in Gelderland is het grootste erfgoedfestival van Nederland. Tijdens dit drie maanden durende festival worden, verspreid over de provincie Gelderland, zo’n 250 verschillende activiteiten georganiseerd. In die activiteiten wordt aandacht besteed aan het omvangrijke militaire erfgoed in Gelderland en aan de effecten van militaire gebeurtenissen op landschap, burgers en militairen.
De slotmanifestatie van het festival zal op 22 september 2012 plaatsvinden in Ede. Dit gebeurt gelijktijdig met de jaarlijkse Airborneherdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Een spectaculair programma is in voorbereiding in samenwerking met de Gemeente Ede en Airborne Feelings. De epiloog van het festival zal deel uit maken van de Slag om Grolle in Groenlo in oktober 2012.

Gelegerd in Gelderland wordt georganiseerd door: stichting Gelders Erfgoed, Gelders Archief, Gelders Genootschap en CODA Museum.

Het festival wordt financieel ondersteund door de Provincie Gelderland, VSBfonds, Vfonds, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas en de Koninklijke Landmacht.
Provincie:
Tag(s):

Discussieer mee!

Overig nieuws

3 uur 16 min geleden

Machinist vond zwaargewonde hoofdconductrice (44) op perron

In de nacht van donderdag op vrijdag is op het NS-station van Hoofddorp een 44-jarige medewerkster van de Nederlandse Spoorwegen (NS) gewond geraakt. Dit Lees verder...

29 min 19 sec geleden

FIOD verricht doorzoekingen in Friesland in fraudezaak Chinese zonnepanelen

Donderdag heeft de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket, op diverse locaties in Friesland doorzoekingen verricht in een onderzoek naar ontduiking Lees verder...

Foto van zonnepanelen op dak van woning | Archief EHF
foto van kliko | fbf
52 min 45 sec geleden

Inbrekers gesnapt na met klikobak stelen kluis uit kaaswinkel

Vrijdagochtend rond 05.30 uur heeft de politie in Amsterdam twee mannen op verdenking van inbraak in een kaaswinkel in de Utrechtsestraat aangehouden. Dit Lees verder...

1 uur 14 min geleden

Huidige twintigers settelen zich later dan eerdere generatie

Twintigers settelen zich tegenwoordig pas op latere leeftijd dan tien jaar geleden. Dit meldt het CBS vrijdag. Lees verder...

Foto van nieuwbouw woning | Archief EHF
foto van boom | fbf
2 uur 2 min geleden

Hooikoortspatiënten wacht zwaar pollenweekend

Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor elzenpollen zullen aankomend weekend behoorlijk last hebben van flinke hooikoortsklachten. ‘Allergieradar.nl, een Lees verder...