donderdag, 22. november 2012 - 8:49 Update: 08-07-2014 0:44

FNV wil excuses en compensatie voor gedupeerde ZZP’ers

Amsterdam

De FNV wil dat het UWV excuses en compensatie aanbiedt aan een paar duizend ZZP’ers die ten onrechte zijn beschuldigd van uitkeringsfraude.

Dat schrijft de vakcentrale in een brief aan de Tweede Kamer die vandaag de eindrapportage van de commissie Asscher-Vonk over deze kwestie behandelt. Ook pleit de FNV voor een aanscherping van de wet om te voorkomen dat uitkeringsgerechtigden in de toekomst hetzelfde overkomt.

“De kwestie sleept al vele jaren en het wordt tijd dat er nu eindelijk eens een punt achter wordt gezet. Een excuus en een financiële compensatie van het UWV zou het minste zijn wat de gedupeerden verdienen. Duizenden mensen zijn onterecht van uitkeringsfraude beschuldigd en hebben vaak jaren moeten vechten om hun gelijk te krijgen”, zegt vicevoorzitter van de FNV Leo Hartveld.

Verkeerde voorlichting
In totaal gaat het om ongeveer 3.000 mensen die vanuit de WW als kleine zelfstandige aan de slag gingen. Door verkeerde voorlichting van het UWV gaven zij hun indirecte uren, zoals reis- en administratie-uren, niet als gewerkte uren op. Omdat ze wel zelfstandigenaftrek bij de Belastingdienst aanvroegen pleegden zij na een bestandsvergelijking volgens het UWV ‘fraude’. Van de onderzochte groep bleek meer dan de helft te hebben ‘gefraudeerd’. Het UWV heeft hierna bijna 30 miljoen aan uitkeringen en boetes teruggevorderd. Daarnaast zijn tientallen gedupeerden strafrechtelijk vervolgd voor uitkeringsfraude.

Strafblad
Na onderzoeken van de Ombudsman en twee commissies, de commissie Asscher-Vonk en de commissie Vreeman, is het merendeel van de gedupeerden in het gelijk gesteld en hebben hun geld teruggekregen. Voor veel gedupeerden betekende dat een lange weg waar ongelofelijk veel tijd en energie in is gaan zitten. Naar schatting enkele tientallen gedupeerden die in het gelijk zijn gesteld blijven zitten met een strafblad. Zij moeten de lange weg naar de Hoge Raad bewandelen om hun strafblad ongedaan te maken. Ook ondervinden gedupeerden fiscaal nadelige gevolgen als ze na jaren hun geld eindelijk terugkrijgen.

Leo Hartveld hoopt dat er nu eens een goede oplossing komt voor deze problemen. “Het is onbegrijpelijk dat je onschuldig bent, maar toch een strafblad hebt. Dat kan dus echt niet. ”
Categorie:
Tag(s):