donderdag, 16. augustus 2012 - 12:00

Fors hogere straf voor inrijden op voetgangers in Oisterwijk

Een 27-jarige man uit Udenhout is in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van drie jaar voor een zesvoudige poging tot doodslag.

De man reed op 6 juli 2010 met zijn auto in op zes voetgangers die op dat moment op De Lind in Oisterwijk liepen. Kort voor het incident had de man zich ook al schuldig gemaakt aan mishandeling van één van de voetgangers.

Geen respect voor menselijk leven
De ernst van wat de man heeft gedaan, rechtvaardigt volgens het hof een hogere gevangenisstraf dan de straf die de rechtbank Breda hem oplegde in februari 2011. Dat was een gevangenisstraf van vijftien maanden plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met verplicht toezicht van de reclassering tijdens de proeftijd van twee jaar.

Door met een aanmerkelijke snelheid op kwetsbare voetgangers in te rijden heeft de man hun leven op het spel gezet. Eén van de voetgangers is daarbij zelfs op de motorkap beland. Het is vooral een kwestie van geluk geweest, dat er geen doden of ernstig gewonden zijn gevallen. Het hof vindt dat de man door zijn daad geen enkel respect heeft getoond voor het menselijk leven. Alle betrokkenen moeten angstige momenten hebben doorgemaakt.

Eerdere veroordeling
Bij het opleggen van de straf heeft het hof ook rekening gehouden met het feit dat de man al eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten. Op het moment dat dit voorval plaatsvond, was de proeftijd van eerder opgelegde voorwaardelijke straffen nog niet afgelopen. Ondanks dat heeft hij zich opnieuw schuldig gemaakt aan het plegen van ernstige strafbare feiten.
Provincie:
Tag(s):