woensdag, 25. april 2012 - 13:30

Geen strafbare feiten door Nederlanders bij crash Turkish Airlines

Schiphol

Het Openbaar Ministerie Haarlem heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de crash van het toestel van Turkish Airlines op 25 februari 2009 afgerond. Zij is van mening dat er geen (rechts)personen in Nederland strafbare feiten hebben gepleegd.

Vlucht TK1951, met daarin 135 inzittenden, stortte vlak voor de landing neer. Daarbij vielen 9 doden, onder wie de vliegers, een cabinepersoneelslid en 5 passagiers. Verder raakte het merendeel van de overige inzittenden (zwaar)gewond. Na de crash stelde een team samengesteld uit de luchtvaartpolitie van het KLPD, de Nationale Recherche van het KLPD en het Korps Kennemerland, onder leiding van de landelijk luchtvaartofficier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM), een onderzoek in.

Het onderzoek heeft lange tijd in beslag genomen. Deels komt dit doordat het OM niet beschikte over de data van de ‘flight-data-recoders'. Aan 51 stuks avionica is nationaal en internationaal onderzoek gedaan waarbij het OM afhankelijk is van het rechtshulpverzoeken aan het buitenland, getuigen, deskundigen en fabrikanten. Een vliegtuig is een complex geheel. Naast de oorzaak van de crash dient het OM ook te onderzoeken of sprake is van strafrechtelijk verwijtbaar handelen. Bij luchtvaartongevallen wordt er in principe altijd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. In beginsel wordt door het OM bij ongevallen, ernstige incidenten (bijna-ongevallen), ernstige gevaarzetting en stelselmatige overtredingen alleen vervolging ingesteld indien er sprake is van opzet of grove nalatigheid.

Er zijn geen (rechts)personen waarvan/van wie is vastgesteld dat zij in Nederland strafbare feiten hebben gepleegd. Het Openbaar Ministerie Haarlem heeft het strafrechtelijk onderzoek gesloten.
Provincie:
Tag(s):

Discussieer mee!

Overig nieuws

4 uur 30 min geleden

Topman NS: 'OV-chipkaart niet gebruiksvriendelijk'

NS-topman Timo Huges vindt de OV-chipkaart verre van ideaal. Lees verder...

vrijdag, 19. september 2014 - 22:11

'Agenten verdacht van corruptie en omkoping bij aanbesteding politieauto's'

Bij de aanbesteding van nieuwe politieauto’s is er mogelijk sprake van corruptie en omkoping. Dit bevestigd een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Lees verder...

Foto van politieauto | Archief EHF
1 uur 16 min geleden

Vrouw ligt negen maanden dood in woning

Een 65-jarige vrouw heeft negen maanden dood in haar huis gelegen. Lees verder...

1 uur 26 min geleden

Vader aangehouden na huiselijk geweld en dreiging met honkbalknuppel

De politie hield zaterdagochtend rond 3.30 uur een 41-jarige man aan bij zijn woning in Helmond. Lees verder...

Foto van politieauto in donker | Archief EHF
Oekraïense gemeenschap leeft met Nederland mee en willen slachtoffers helpen
2 uur 5 min geleden

Grote explosie in militaire fabriek Oekraïne

In de regio Donetsk in Oekraïne zou zaterdag een militaire fabriek door een grote explosie vernietigd zijn. Lees verder...