woensdag, 21. november 2012 - 19:38

Gelders Erfgoed zet in op innoverend samenwerken

Vanaf 2010 werken Gelders Erfgoed en 14 musea samen om innovatieve publiekstoepassingen te verkennen. Donderdag 15 november presenteerden ze de resultaten van deze verkenning tijdens het symposium Beleef het erfgoed van Gelderland.

Meer dan 150 vertegenwoordigers van erfgoedorganisaties lieten zich in het CODA Museum in Apeldoorn bijpraten over historische beleef routes, virtuele reconstructies in 3D, serious games en bijzondere digitale toepassingen om kennis over collecties te delen. Een belangrijke conclusie van dagvoorzitter Erwin Blom: ‘Delen van kennis, maar ook van verhalen en collecties is waardevol en creëert waarde. Dat geldt ook voor erfgoedcollecties’.

Maar liefst drie multitouch tafels stonden in het auditorium van CODA opgesteld. Met daarop de nieuw ontwikkelde game HizzQuiz (www.hizzquiz.nl), waarmee eerst aarzelend maar al snel fanatiek gespeeld werd. Ook sprak het bladeren door de Gelderse geschiedenis met Gelderland op de kaart de deelnemers aan. Bij de derde tafel hingen mensen aan de lippen van de makers van de 3D-modellen van de gebombardeerde centra van Doetinchem en Zutphen.

De aanleiding voor dit symposium is het project ‘Beleef mijn Gelderland!’ waarvan dit jaar diverse onderdelen worden opgeleverd. Zo is de erfgoedgame HizzQuiz sinds 3 oktober te spelen bij verschillende musea in Gelderland. Daarnaast worden er 10 multitouch tafels bij deze musea geplaatst waarop o.a. virtuele verdwenen steden en gebouwen in 3D te zien zijn. Ook begeleidt Gelders Erfgoed de partners van het project bij het maken van historische Layar Beleef Routes. Het belangrijkste doel van het symposium was om musea, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties en belangstellenden in Gelderland te informeren over het project en de resultaten, te ondersteunen bij de (verdergaande) verkenning van innovatieve toepassingen en te inspireren tot vernieuwing.

Het Ministerie van OCW en de Provincie Gelderland hebben de realisatie van de game, layar routes en de aanschaf van 10 multitouch tafels voor musea in Gelderland mede mogelijk gemaakt.
Provincie:
Tag(s):