dinsdag, 4. september 2012 - 14:02

Gemeente werkt niet mee aan kunstveiling

Beuningen

Het Dijkmagazijn in Beuningen verzamelt schilderijen en kunstobjecten voor een kunstveiling. In eerste instantie werd bericht dat ook de gemeente Beuningen een aantal kunstwerken zou leveren voor deze veiling. Helaas kan de gemeente hier niet aan meewerken.

Kunstveiling
De veiling vindt plaats op donderdag 11 oktober in Slot Doddendael te Ewijk. Allerlei instanties werken gratis mee aan de veiling en de opbrengst van de schilderijen en kunstobjecten komt geheel ten goede aan Het Dijkmagazijn. Hiermee wil het Dijkmagazijn haar financiële positie versterken omdat de subsidie vanuit de gemeenten in de regio noodgedwongen flink is teruggeschroefd.

Sympathiek initiatief
De gemeente Beuningen vindt het een sympathiek initiatief en heeft daarom onderzocht of zij ook een bijdrage kan leveren aan de veiling. De gemeente heeft namelijk diverse kunstwerken aangekocht, als onderdeel van een landelijke BKR-regeling (Beeldende Kunstenaars Regeling). Deze kunstwerken zijn dus in volledig eigendom van de gemeente. Juridisch gezien mag de gemeente deze kunstwerken ook voor zo’n doel beschikbaar stellen.

Precedentwerking
De gemeente vindt echter dat de maker van het kunstwerk het eerste recht heeft bij eventuele verkoop. Daarnaast zou de gemeente door het leveren van kunstwerken een precedent scheppen. Er zijn immers meer verenigingen en organisaties die door de bezuinigingen in financiële problemen zitten. Daarom heeft de gemeente besloten om niet mee te werken aan de veiling.
Provincie:
Tag(s):