zondag, 7. oktober 2012 - 17:58 Update: 08-07-2014 0:46

Genetische oorzaak kindertumor neuroblastoma gevonden

Met het identificeren van de rol van het gen LIN28b is een volgende belangrijke stap gezet op weg naar een mogelijk nieuwe interventie tegen de neuroblastoomtumor. Dat blijkt uit een studie, die onderzoekers van de afdeling Oncogenomics van het AMC zondag publiceren in het toonaangevende medische vakblad Nature Genetics (online).

Eerder dit jaar publiceerden dezelfde onderzoekers van het AMC al in Nature dat zij er als eerste in de wereld in geslaagd waren het complete genetisch materiaal van de kindertumor neuroblastoma te ontrafelen. Daardoor werd het mogelijk naar de rol van specifieke genen te kijken en daar nieuwe medicijnen tegen te testen.

Neuroblastoma is een agressieve tumorsoort, die moeilijk is te behandelen. Het AMC ziet veel kinderen met deze zeldzame vorm van kanker van het zenuwstelsel. Als kinderen na hun tweede jaar de ziekte krijgen, dan zijn de vooruitzichten slecht. Neuroblastoma is verantwoordelijk voor 15 procent van de sterfgevallen aan kinderkanker.

De onderzoekers keken vooral naar het proces van uitrijping van zenuwcellen, iets dat bij jonge kinderen in volle gang is. Mutaties in uitrijpingsgenen zijn mogelijk verantwoordelijk voor het ontstaan van deze kindertumor. Het gen LIN28b voorkomt uitrijping van de zenuwcellen. Het bleek mogelijk in kweekmodellen om LIN28b ‘aan’ en ‘uit’ te zetten. Op die manier ontrafelden ze het volledige mechanisme van tumorgroei en de invloed daarop van LIN28b. Dat leidde tot de conclusie dat LIN28b een veroorzaker is van neuroblastoma. Hiermee is voor het eerst het officiële bewijs geleverd voor oncogene werking van LIN28b.

De onderzoekers reconstrueerden de signaalroute van LIN28b. Ingrijpen daarop biedt perspectief op behandeling van neuroblastoma. Voor het tumoropwekkende effect van LIN28b werd namelijk ook een remmend medicijn getest. Deze stof remt het effect van LIN28b en daardoor ook de groei van neuroblastoma. Dat biedt aanknopingspunten voor verder onderzoek en de ontwikkeling van specifieke medicijnen voor neuroblastoma.

‘Het is mogelijk een stap naar betere behandeling’, zegt onderzoeker Jan Molenaar. ‘Dankzij onze genetische data hebben we nieuwe doelen geïdentificeerd, waarvoor we nieuwe medicijnen kunnen gaan testen.’
Het onderzoek is mogelijk geworden dankzij giften van stichting Villa Joep, een organisatie van ouders van neuroblastomapatiënten en stichting KiKa, het Tom Voûte fonds en het KWF.
Categorie:
Tag(s):