vrijdag, 7. september 2012 - 7:46

Greenpeace dient klacht in tegen justitie

Borssele

Greenpeace dient een klacht in tegen het Openbaar Ministerie in Middelburg. Dat heeft bewust ten onrechte gesuggereerd dat de protestactie van Greenpeace vorig jaar oktober gevaar op het spoor veroorzaakte. Trouw citeert vandaag uit documenten van de politie, die bewijzen dat het Openbaar Ministerie schromelijk overdreef. Van enig gevaar is nooit sprake geweest

Actievoerders van Greenpeace Nederland hadden op 6 oktober 2011 een opblaasbaar spandoek tussen de spoorrails verstopt op het industrieterrein bij kerncentrale Borssele, als protest tegen transport van kernafval naar Frankrijk. Hoewel deskundigen van ProRail al op 11 oktober door de politie als getuigen waren gehoord en hadden verklaard dat het begraven van dit spandoek geen enkel risico op verzakking van het spoor kon veroorzaken, noemde het Openbaar Ministerie in een persbericht van 13 oktober de actie potentieel gevaarlijk.

Ook in de weken en maanden na dit onjuiste persbericht herhaalde justitie en ook minister Verhagen dat de actie van Greenpeace gevaar kon hebben opgeleverd. “Ik deel het oordeel van het Openbaar Ministerie die in hun persbericht van 13 oktober 2011 concludeert dat het onverantwoordelijk is om treinrails te ondergraven”, stelde de minister in januari dit jaar, als antwoord op kamervragen.

“Ik ben verbijsterd dat het Openbaar Ministerie bewust onjuistheden over onze actie heeft gecommuniceerd. Zoals bekend staan geweldloosheid en veiligheid altijd voorop bij Greenpeace-acties. Het is uiterst schadelijk voor Greenpeace als dit onderuit wordt gehaald — en als het bewust en zonder grondslag gebeurt is dat onrechtmatig”, stelt Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace.

“Waarom de politie deze onwaarheden willens en wetens de wereld in helpt en waarom een bewindspersoon de onjuistheden herhaalt, is ons niet bekend”, aldus Thijssen. “Laten we hopen dat onderzoek naar aanleiding van onze klacht meer duidelijkheid gaat opleveren over de motieven die hebben meegespeeld.”
Provincie:
Tag(s):