woensdag, 12. december 2012 - 11:47 Update: 08-07-2014 0:44

Grote kans op onvruchtbaarheid door groeiremmers

Uit een onderzoek van het Erasmus MC en het UMC Groningen blijkt dat het slikken van groeiremmers kan leiden tot ernstige vruchtbaarheidsproblemen. Dit meldt het AD woensdag.

Sinds de jaren '70 hebben vele duizenden kinderen groeiremmers geslikt.
De onderzoekers raden het afremmen van de groei van lange meisjes met hoge doses geslachtshormonen af als het niet medisch noodzakelijk is.

De universiteit in Rotterdam deed onderzoek bij honderden ex-gebruikers. Vrouwen die groeiremmers hebben gebruikt, hebben een grotere kans dat ze niet zwanger kunnen worden. Hun eierstokken kunnen sneller verouderen en de eicelvoorraad raakt eerder dan gemiddeld uitgeput.

Promovendus Emile Hendriks van het Erasmus MC: “Wij verwachten dat voor veel meisjes de voordelen van lengtereductie niet zullen opwegen tegen het risico op verminderde vruchtbaarheid en mogelijk vervroegde overgang. Op basis van onze resultaten raden wij daarom het verder voortzetten van de behandeling van lange meisjes met hoge doses geslachtshormonen af.”

De remmers werden verstrekt aan meisjes die langer dan 1,80 meter dreigden te worden en jongens die de 1,94 meter haalden.

Bij mannen die zijn behandeld met geslachtshormonen lijken de vruchtbaarheid en de zaadcelkwaliteit niet aangetast. Wel produceren ze minder testosteron.
Categorie:
Tag(s):