zondag, 29. januari 2012 - 14:19 Update: 08-07-2014 0:54

Guidetti 'man off the match' in de Kuip

Rotterdam

(Elfvoetbal) Vijf thuiswedstrijden op rij wist Feyenoord niet meer te winnen van Ajax. Op 5 februari 2006 wonnen de Rotterdammers voor het laatst met 3-2. Echter is van een negatief clubrecord geen sprake, want De Klassieker van zondag 29 januari 2012 werd in het voordeel van Feyenoord beslist, mede dankzij een hattrick van de Rotterdamse publiekslieveling John Guidetti: 4-2.

In de negentiende minuut belandde de bal voor het eerst tegen de touwen. Na een mislukte hoekschop van Feyenoord counterde Ajax bijzonder snel. Christian Eriksen schoot vervolgens vanaf de rand van het zestienmetergebied raak met links, buiten het bereik van doelman Erwin Mulder.

Slechts elf minuten later had Feyenoord het antwoord op de 0-1 al gegeven. Guidetti deed dat vanaf de strafschopstip. De penalty werd veroorzaakt door aanvoerder Jan Vertonghen, die in de ogen van Björn Kuipers een overtreding op Guidetti maakte. Volgens de arbiter raakte de Belg het standbeen van de Zweed.

Bij Ajax waren ze het daar niet mee eens, zo liet trainer Frank de Boer de vierde official blijken. Nog voor de rust kwam Guidetti opnieuw tot scoren. Na een mislukte kopbal van Otman Bakkal kon de Manchester City-huurling de bal eenvoudig in het netje leggen: 2-1. Een opmerkelijke tussenstand, aangezien Ajax voor rust de iets betere ploeg was.

In de tweede helft wisten de Rotterdammers de marge al snel uit te breiden. Ditmaal bracht Bakkal De Kuip in extase. Guyon Fernandez legde de bal breed, nadat hij zag dat hij zelf niet tot scoren kon komen en de PSV-huurling profiteerde daar optimaal van door doelman Kenneth Vermeer met een geplaatst schot vanaf de rand van het zestienmetergebied te verschalken.

Het 'helemaal niets in Amsterdam' klonk luidkeels uit de monden van de Feyenoord-supporters. Echter werd het weer even stil toen Dmitri Bulykin tien minuten voor tijd profiteerde van een blunder van Mulder, die dacht alle tijd te hebben om uit te trappen, maar de Russische spits over het hoofd zag. De oud-aanvaller van Anderlecht en ADO Den Haag kon met een mooie boogbal afronden.

Guidetti liet echter zien helemaal geen zin te hebben in een spannende slotfase en gooide De Klassieker in de 83ste minuut definitief op slot. Ruben Schaken bediende de aanvaller op rechts. Guidetti kreeg alle ruimte van de Ajax-verdediging en had de hoek voor het uitkiezen: 4-2. Bij de Amsterdammers ontbrak het vervolgens aan geloof en agressie om terug te komen.

Feyenoord moet in de tweede maand van het kalenderjaar 2012 zien af te rekenen met NEC (uit), Vitesse (thuis), RKC Waalwijk (thuis) en PSV (uit). Ajax, in februari de Europa League-tegenstander van Manchester United, neemt het komende maand op tegen FC Utrecht (thuis), NAC Breda (uit), NEC (thuis) en Excelsior (uit).