woensdag, 11. januari 2012 - 21:46 Update: 08-07-2014 0:55

Handballers komen niet verder dan gelijkspel

De Nederlandse handballers hebben woensdag de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland niet kunnen winnen. Het spannende duel in de thuishal Glanerbrook in Geleen eindigde onbeslist, 35-35. Oranje zal zaterdag in Polva nog één keer vol aan de bak moeten om het vervolgtraject richting het wereldkampioenschap in 2013 te kunnen halen.

Nederland won in november beide duels met Finland, Estland won in eigen huis van de Finnen, maar verloor afgelopen weekeinde de return tegen het buurland. Daardoor volstond voor Oranje een overwinning om de knock-outfase van de voorronden te halen, daarin wacht in juni een topland. Oranje moet dan laten zien dat de toernooiwinst van zondag in Zwitserland geen toevalstreffer was.

Oranje had in de uitverkochte sporthal Glanerbrook een voortreffelijke start. Onder leiding van Bartek Konitz werd een ruime voorsprong verkregen, bij 12-6 was de marge zelfs zes doelpunten. ,,We speelden vijftien minuten fantastisch handbal’’, zei assistent-coach Mark Schmetz na afloop.

Konitz was de beste man, zowel in de aanval als passing, hij schreef bovendien enkele onderscheppingen op zijn naam. Naarmate de verdediging van de tegenstander zich beter op het Nederlandse aanvalsspel kon instellen, met onder meer mandekking voor aanvoerder Mark Bult, keerde de spanning terug. Van 14-8 werd het zelfs 14-14, bij de rust leidden de Esten met één treffer: 19-20.

In het begin van de tweede helft leek Oranje toch op weg naar de beoogde winst. Twee treffers van Iso Sluijters en twee van Toon Leenders zorgden voor 23-21. Maar na 30-29 ging het opnieuw fout, Estland scoorde drie keer op rij. Bij 32-33 miste Bobby Schagen een strafworp, hij schoot de bal op het been van doelman Marius Aleksejev.

In een hectische slotfase had vooral Estland uitzicht op succes. Doelman Gerrie Eijlers keerde een schot van sterspeler Mait Patrail. In de tegenaanval bleef ook Schagen zonder succes. Bij 35-35, en nog vier seconden, op de klok kreeg Nederland nog eenmaal balbezit. Er werd gekozen voor een aanval via de rechterhoek, maar Nicky Verjans miste. ,,Op grond van onze kwaliteiten hadden we deze wedstrijd moeten winnen’’, zei Schmetz. ,,Maar er gebeurde waar ik vooraf bang voor was, zij hebben ook een goede opbouwlijn. We hebben nog een kans, nu zal het in Estland moeten gebeuren.’’

Doelpunten Nederland: Bartek Konitz 8, Jeffrey Boomhouwer 6, Toon Leenders 5, Iso Sluijters 5, Nicky Verjans 4, Jasper Adams 3, Bobby Schagen 3, Jasper Snijders 1.