dinsdag, 18. december 2012 - 19:57

Handelaren in valse Uggs, Burberry en Prada opgepakt

Barendrecht

De FIOD heeft afgelopen dagen vier verdachten aangehouden die worden verdacht van handel in merkvervalste goederen en witwassen. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt.

In een loods op een bedrijventerrein in Barendrecht werden grote partijen namaaklaarzen, handtassen en overige accessoires verkocht. De twee hoofdverdachten, een echtpaar van 59 en 64 jaar uit Rhoon zijn vandaag door de rechter-commissaris in Rotterdam in bewaring gesteld voor veertien dagen.

Valse Uggs, Burberry en Prada Bij de doorzoeking in de loods in Barendrecht zijn meer dan 2500 merkvervalste goederen in beslag genomen. Het betrof o.a valse laarzen, schoenen, tassen, handschoenen van de merken Uggs, Burberry en Prada en losse labels van het merk Uggs en merkloze schoenen en laarzen waar nog een merkje op gestreken moest worden.

De handelswaarde van de in beslag genomen merkvervalste goederen wordt geschat op ongeveer 130.000 euro. Naast de doorzoeking in de loods zijn nog twee woningen doorzocht in Barendrecht en Rhoon. Er is een bestelauto met aanhanger in beslag genomen en 12.000 euro aan contant geld. De merkvervalste goederen zijn vandaag vernietigd.

Verdachten
De twee hoofdverdachte en hun 35 jarige dochter zijn afgelopen zaterdag aangehouden. Een 37-jarige medewerker uit Ridderkerk is maandag aangehouden. De dochter en medewerker zijn nog wel verdachten is dit onderzoek maar zitten niet meer vast.

Ernstige economische gevolgen
Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. De handel in nagemaakte merken kan de reguliere handel bedreigen, daarom treedt de overheid hiertegen op.

Nagemaakte merkartikelen zijn vaak van inferieure kwaliteit en worden voor een veel lagere prijs verkocht dan de echte merkartikelen. Het is aannemelijk dat het bij namaakgoederen in Europa om honderden miljoenen, zo niet miljarden euro's gaat. Het verstoort de goede werking van de (interne) markt en brengt de consumentenbescherming in het gedrang.

In 2011 zijn door de Nederlandse Douane op grond van de zogenaamde Anti-Piraterijverordening in totaal meer dan 5 miljoen merkvervalste artikelen aan de Nederlandse buitengrenzen tegengehouden.
Provincie:
Tag(s):