woensdag, 5. september 2012 - 23:01

Honderden verborgen vrouwen in Amsterdam

Amsterdam

In Amsterdam leven naar schatting enkele honderden vrouwen gedwongen geïsoleerd; volledig afgesloten van de buitenwereld. Dit staat in het onderzoeksrapport ‘Leven in gedwongen isolement' dat het Verwey-Jonker Instituut heeft gemaakt in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Zij zijn niet of nauwelijks zichtbaar voor hulpverleners of politie. De problematiek van deze ‘verborgen vrouwen' moet volgens het instituut meer bekend worden gemaakt en uit de taboesfeer worden gehaald. Vrijwel alle 'verborgen vrouwen' spreken geen Nederlands en zijn ook in hun eigen taal analfabeet. Ook bij de groepen zelf waar zich dit afspeelt. Alleen dan kunnen deze vrouwen mogelijk uit hun isolement worden gehaald en een menswaardig bestaan in de maatschappij krijgen.

Het onderzoek gaat over vrouwen die, afgedwongen door de partner en/of familie, in een volstrekt isolement leven. Volgens een onderbouwde schatting betreft dit verschijnsel in Amsterdam in totaal in ieder geval enkele honderden vrouwen (twee- tot driehonderd).
Provincie:
Tag(s):