woensdag, 28. november 2012 - 17:52 Update: 08-07-2014 0:44

ISS wordt 7 graden gedraaid en gaat zich op de zon richten

België

Op 1 december aanstaande zal het Internationaal Ruimtestation (ISS) voor de allereerste keer in zijn bestaan om puur wetenschappelijke redenen van oriëntatie veranderen. Dit meldt ESA woensdag.

Draai van 7 graden
De draai van zeven graden neemt ongeveer twee uur in beslag. Het is het Belgische controlecentrum B.USOC dat deze primeur op zijn naam mag schrijven.

B.USOC is verantwoordelijk voor het SOLAR-platform, dat bevestigd zit aan de buitenkant van de Europese Columbus-module. De SOLAR-instrumenten observeren de zon.

Door de beweging van het ISS moeten de instrumenten actief op de zon gericht blijven. Helaas varieert de baan van het ISS rond de aarde gedurende een maand, zodat SOLAR de zon gemiddeld slechts twee weken per maand goed kan onderzoeken.

Om onder deze beperking uit te komen, zal het ISS tijdelijk gedraaid worden. "Door deze draai van het ISS kunnen we van 19 november tot 23 december een volledige rotatie van de zon observeren. Die rotatie van de zon duurt ongeveer 25 dagen aan de zonne-evenaar", zegt Nadia This, operations engineer bij B.USOC.

Lustrum
SOLAR werd op Columbus geïnstalleerd op dezelfde dag dat de Columbus module aan de ISS-constructie werd bevestigd. Dit gebeurde in februari 2008, en dus viert SOLAR binnenkort zijn vijfde verjaardag. "En dat is heel wat", aldus This , "als je weet dat het oorspronkelijk slechts de bedoeling was om achttien maanden metingen te doen."

Complex
Een wetenschappelijke rotatie van het ISS is absoluut niet eenvoudig te realiseren. This: "Als ik het mij goed herinner, zit er zeker twee jaar tussen het eerste idee, en de uiteindelijke goedkeuring door het Space Station Program Control Board".

Het idee werd eerst aangebracht bij ESA door B.USOC en de wetenschappers verbonden met de verschillende instrumenten. Een oriëntatie-verandering van het ISS heeft invloed op verschillende aspecten: zonnepanelen en antennes moeten anders gericht worden en de temperatuurgradiënt verandert bijvoorbeeld.

Er moest dus uitgebreid geanalyseerd worden wat de invloed van de draai op het hele ISS zou zijn. Pas toen dat allemaal duidelijk was en haalbaar bleek te zijn, konden de internationale partners gecontacteerd worden. "Het is dankzij de goede voorbereiding van het SOLAR team, en de toegewijde steun van ESA, dat we erin geslaagd zijn", zegt This.

Computermodellen
De observaties van de SOLAR-instrumenten vergroten onze kennis van de zon en stellen wetenschappers in staat om nauwkeurige computermodellen te ontwikkelen die het gedrag van de zon voorspellen. Hoe accurater deze data is, hoe meer we zullen begrijpen van de invloed die de zon heeft op onze planeet Aarde.
Categorie:
Tag(s):