zondag, 9. december 2012 - 16:55 Update: 08-07-2014 0:44

Japanse aanvallers bezorgen Vitesse eerst uitnederlaag

[ELF-Voetbal] De eerste uitnederlaag van Vitesse is een feit. Ook de kans om voor minstens twee uur de koppositie van de Eredivisie te pakken, liet de Gelderse ploeg liggen. Na een 0-1 voorsprong via Marco van Ginkel gingen de Arnhemmers bij VVV-Venlo met 3-1 onderuit. De net ingevallen Yuki Otsu, Bryan Linssen en uitblinker Bryan Linssen zorgden voor de Noord-Limburgse doelpunten.

Vooraf leken de cijfers helder. Vitesse had, net zoals Europees gezien enkel FC Barcelona, al haar vorige zeven uitwedstrijden in competitieverband dit seizoen gewonnen en VVV-Venlo kon slechts één keer de drie volle punten in eigen huis houden. Maar in de Eredivisie 'kan iedereen van iedereen winnen'. Dat principe bleek weer eens. Trainer Ton Lokhoff miste op het laatste moment toch Yanic Wildschut, die te veel last had van zijn enkel. Trainer Fred Rutten stelde dezelfde elf op, die de laatste zes duels op rij zeer succesvol waren voor de Gelderse ploeg.

Op een nat, doorweekt en zwaar veld leek het beeld vanaf de aftrap duidelijk. VVV-Venlo liet het initiatief aan Vitesse, speelde zelf erg compact en probeerde met de eenzame spits Robert Cullen uit te breken als de mogelijkheid daartoe kwam. Een strijdwijze die in het eerste 25 minuten een saaie pot opleverde, met nul kansen voor de thuisclub en enkele gevaarlijke mogelijkheden voor de gasten. Marco van Ginkel knalde Vitesse in de tiende minuut dan ook dikverdiend op voorsprong.

De neo-international speelde zich goed vrij en haalde met zijn rechter snoeihard van net buiten het strafschopgebied uit: 0-1. Doelman Niki Mäenpää zag het leder in de kruising vliegen. In de 25e minuut hield de Finse doelman van de Noord-Limburgse ploeg de bezoekers aanvankelijk van het scoren af, toen topscorer Wilfried Bony doorkwam, maar de bal iets te ver voor zich uitspeelde. Gaël Kakuta leek de rebound simpel in een leeg doel te deponeren, maar kreeg de bal niet onder controle waarna Mäenpää opnieuw ingreep.

VVV-Venlo kreeg in de 27e minuut de eerste kans. Na een knappe actie van Robert Cullen op de linkerkant, schoot Ricky van Haaren met een volley diens voorzet van de linkerkant rakelings over. Vijf minuten later had Vitesse pech. Renato Ibarra werd knap vrijgespeeld door Wilfried Bony, maar knalde van net buiten de zestien snoeihard op de lat.

In de 37e minuut schoot Cullen net over, maar de 1-1 viel in de 42e minuut alsnog. Cullen, die zijn beste wedstrijd in het shirt van VVV-Venlo speelde, stuurde handig Bryan Linssen weg. Zijn schot werd nog een prooi voor doelman Piet Velthuizen, maar in de rebound scoorde Yuki Otsu met zijn rechterknie alsnog. De Japanner was vier minuten daarvoor ingevallen voor Oguzhan Türk, die met een hamstingblessure moest afhaken.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. VVV-Venlo liet Vitesse het spel maken en zelf bleef de ploeg uiterst gevaarlijk met uitbraken. In de 55e minuut kwam de thuisclub via zo'n counter op voorsprong. Niels Fleuren kwam op links goed door en zette Barry Maguire in beweging. Op zijn beurt werd Bryan Linssen in stelling gebracht die hard en laag raak schoot: 2-1. Een doelpunt dat voor hoop zorgde bij VVV-Venlo, want strijd in de overtreffende trap werd geleverd.

Vitesse wist zich nauwelijks raad om een aanval te produceren. Met name de spitsen Wilfried Bony en Jonathan Reis acteerden dramatisch. Reis schoot niet één keer op doel, Bony sjokte en zwoegde, maar effectief was het allemaal niet. Zijn ploeggenoten speelden hem ook nauwelijks meer aan. Theo Janssen kon zijn vleugelspitsen met zijn passen ook nauwelijks meer bereiken.

In de 80e minuut viel zelfs ook nog de 3-1. Cullen, die zich tot Man of the Match opwierp, kreeg de bal net binnen de zestien. Hij kon met zijn laatste kracht nog een schot produceren en die vloog pardoes in de korte hoek achter doelman Velthuizen. In de laatste minuten kon het nog bijna 4-1 worden. Een vrije trap van Barry Maguire ging rakelings over. VVV-Venlo klimt door de zege voor het eerst dit seizoen uit de degradatiezone. Vitesse blijft derde.