zaterdag, 24. november 2012 - 16:20

Kindermoordernaar Marc Dutroux dient verzoek tot vrijlating in

Amsterdam/Brussel

In België is de procedure voor een eventuele voorwaardelijke vrijlating van kindermoordenaar Marc Dutroux ingezet. Dutroux heeft het verzoek tot vrijlating ingediend, zo melden verschillende Belgische media zaterdag.

De families van de slachtoffers en de overlevende slachtoffers hebben gisteren de zogenaamde 'slachtofferfiches' ontvangen. Hiermee kunnen ze zich in de besluitvorming mengen.

Het is onwaarschijnlijk dat Dutroux vrijkomt, maar theoretisch komt hij er wel voor in aanmerking. Vanaf mei 2013 heeft Dutroux een derde van zijn straf uitgezeten. Maar om voor een eventuele voorwaardelijke vrijlating in aanmerking te komen, moet Marc Dutroux eerst een positief advies krijgen van de gevangenisdirectie in Nijvel waar hij op dit moment zijn straf uitzit. Hiervoor moeten psychiaters en/of psychologen zijn mentale toestand en de kans op een herhaling van zijn misdrijven beoordelen, zo schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HNL).

In april 2011 vroeg Dutroux nog vergeefts een verlof aan. Dutroux zit sinds 1996 in de gevangenis. Hij werd in 2004 tot levenslang veroordeeld wegens de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de gruwelijke dood van vier van hen. Ook tot levenslang veroordeelden kunnen na verloop van tijd om vervroegde invrijheidstelling vragen. Michelle Martin, de ex-echtgenote van Marc Dutroux, werd op 28 augustus 2012 onder voorwaarden vervroegd vrijgelaten. Zij verblijft nu in een klooster in Malonne.
Provincie:
Tag(s):