vrijdag, 16. november 2012 - 18:21 Update: 08-07-2014 0:45

'Koopkracht zzp’ers onder grote druk'

Eemnes

De VZZP, organisatie van zzp’ers wil dat de effecten van belastingmaatregelen voortaan apart worden doorberekend voor ondernemershuishoudens (zzp’ers).

De berekeningen van een instituut als het Nibud hebben uitsluitend betrekking op de zogenaamde voorbeeldhuishoudens, zeg maar de werknemershuishoudens aldus voorzitter Fred de Boer. Maar zo’n 3 miljoen personen behoren tot ondernemershuishoudens.

“Die groep komt helemaal niet in beeld”, zegt De Boer, die er op wijst dat voor zzp’ers ingrijpende belastingmaatregelen worden voorbereid. Als de plannen doorgaan zullen allerlei aftrekposten die nu voor zzp’ers gelden, worden geschrapt.

Het gaat bv. om de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Naast de lastenverzwaring die ieder huishouden treft, zal daardoor de belasting voor heel veel zzp’ers sterk gaan stijgen.

Uit berekeningen van de VZZP blijkt, dat een startende onderneemster die een resultaat behaald heeft van 20.000 euro, bijna 2.300 euro meer belasting gaat betalen.

Een zelfstandige schilder met 40.000 euro gaat er per maand ruim 400 euro op achteruit, een interim-manager met 60.000 euro, ruim 330 euro en een bedrijfsadviseur met 80.000 euro zo’n 300 euro per maand. De VZZP vindt de verslechteringen niet aanvaardbaar. De Tweede Kamer moet de plannen bijstellen.
Categorie:
Tag(s):