vrijdag, 8. juni 2012 - 20:03 Update: 08-07-2014 0:51

Krankzinnige openingswedstrijd eindigt in gelijkspel

(ELF voetbal) Polen en Griekenland maakten er een geweldig spektakel van, vrijdagavond in Warschau. Na twee rode kaarten en een gemiste penalty werd het 1-1. PSV'er Przemyslaw Tyton werd de held van het gastland.

De openingsceremonie duurde maar een slordig kwartier, waarna de bal ging rollen. Het duurde niet lang voordat Robert Lewandowski zijn sterrenstatus waarmaakte. Na een kwartier voetballen maakte hij het allereerste doelpunt van dit EK.

Jakub Blaszczykowski stelde zijn ploegmaat van Borussia Dortmund in stelling met een lange bal, de Poolse spits knikte de 1-0 binnen. De ploeg ging door met aanvallen en kreeg kansen, onder meer voor Damien Perquis. Hij had na dik een half uur 2-0 moeten maken.

Niet lang daarna kreeg scheidsrechter Carlos Velasco Carballo alles en iedereen over zich heen. Hij stuurde Sokratis Papastathopoulos van het veld na een licht vergrijp op Rafal Murawski, wat een schandalige beslissing leek te zijn.

De Grieken konden een nieuw strijdplan verzinnen in de rust en scoorden dan ook al snel. Wojciech Szczesny zat er aardig naast, waarna Dimitris Salpigidis de stand gelijk maakte. Na zeventig minuten moest Szczesny van het veld met een rode kaart, waarna Tyton al biddend het doel in stapte.

Hij kroonde zich tot held van de dag door de inzet van Giorgos Karagounis te stoppen. De Polen speelden zeker in de eerste helft veel beter dan de zwakke Grieken, maar lieten na om drie punten te pakken. Beide ploegen staan nu op een punt.