maandag, 4. juni 2012 - 19:00

Lancering RobotFish Breskens

Breskens

De haven van Breskens heeft er vanaf 6 juni 2012 een bijzondere bewoner bij. Vanaf zijn ligplaats op de Kaai zal een RobotFish geregeld het water 'induiken' om het stoere vissersdorp en de omgeving te ontdekken.

De lancering van de RobotFish maakt deel uit van het OP-Zuid project “Het onderwaterleven van Breskens aantrekkingskracht…” en heeft als doel het versterken van de (toeristische) economische concurrentiepositie van Breskens. De RobotFish is tot stand gebracht in een bijzondere samenwerking tussen HZ University of Applied Sciences, Smart Services Boulevard (samenwerkingsorganisatie tussen Provincie Zeeland, HZ en het bedrijfsleven), het regionale bedrijfsleven, Stichting Promotie Breskens en de gemeente Sluis.

De RobotFish is vijf meter lang en twee meter hoog. Hij kan radiografisch worden bestuurd en de toeschouwers vermaken door te klappen met zijn staart, water te spuiten en te 'knipogen'. Het ontwerp met een hoog knuffelgehalte is gemaakt door kunstenaar Albert Kramer, tevens bedenker en maker van de vissen op het Spuiplein, langs de haven en in de Visserijbuurt in Breskens. De ligplaats van de vriendelijke vis is aan de Kaai. Daar kan iedereen hem komen bekijken en aaien. De schoolkinderen van Breskens bedenken een naam voor de RobotFish tijdens een wedstrijd. De winnende naam wordt bij de lancering op 6 juni 2012 bekendgemaakt. Vrijwilligers van het Visserijmuseum staan in de toekomst in voor het te water laten van RobotFish.

De RobotFish is het laatste deelproject in een keten van deelattracties langs de looplijn. Breskens heeft in de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Door de herinrichting van de openbare ruimte met passende bijzondere speelelementen en kunst is het dorp meer in contact gekomen met haar omgeving. Het dorp ziet er uitnodigend uit en er is veel te beleven voor jong en oud. Daar profiteren detailhandel en horeca van.

Met de RobotFish wordt aandacht gevraagd voor de bijzondere onderwaterwereld van Breskens. Een deel van het concurrentievoordeel van Breskens zit namelijk letterlijk onder water. Door haar ligging heeft de jachthaven van Breskens een goed leefklimaat voor zeedieren. Met zijn opvallende verschijning trekt de RobotFish de aandacht en maakt hij belangstellende toeristen, inwoners en wetenschappers nieuwsgierig naar het leven onder water. Dit thema past goed bij de groeiende belangstelling voor duurzaamheid, klimaatverandering en de waarde van de natuur. Hiermee wordt de basis gelegd voor het positioneren van Breskens in internationaal verband.

Met de (reeks van) investeringen in Breskens wordt beoogd het dorp een economische impuls te geven en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de Bressiaanders trots kunnen zijn op hun dorp.

De (jonge) inwoners en bezoekers kunnen de RobotFish niet alleen bezoeken bij de haven. Ze kunnen ook 'vriendjes worden' met de vis die via een blog op internet regelmatig verslag doet van zijn belevenissen in het stoere vissersdorp. Deze aanpak versterkt de verbondenheid met Breskens en stimuleert herhalingsbezoek. De striptekenaar Jan van Loon uit Breskens en tekstschrijvers Willem van Vliet en Anita Frenks staan in voor de redactie. De blog is te vinden op het multimediale promotieplatform voor en van Breskens dat momenteel in voorbereiding is en gefaseerd de lucht in zal gaan. De blog is te vinden op www.bresko.eu.

Studenten van de Academie voor Technologie & Innovatie van de HZ en Smart Services Boulevard hebben een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van het unieke ontwerp. Onder leiding van HZ-docent Edward Mouw van de opleiding Engineering, Design & Innovation heeft een multidisciplinair team met daarin studenten van diezelfde opleiding in het hele ontwerptraject een belangrijke rol gespeeld.

Om de RobotFish te kunnen ontwikkelen, zijn er een aantal brainstormsessies tussen de gemeente en Smart Services Boulevard geweest. Bij deze brainstormsessies waren HZ-studenten en regionale bedrijven aanwezig. Het doel van deze sessies was helderheid krijgen in de eisen waar de vis aan zou moeten voldoen. Het HZ-team, met student John Schellingerhout als projectleider, vormde samen met Ron van den Brakel, moderator van Smart Service Boulevard en Frans Maas, hoog gewaardeerd zeiljachtenbouwer, de spil tussen de kunstenaar en de diverse bedrijven die de vis mede gebouwd hebben.

Het project past prima in de technische opleidingen van de HZ. Veel ontwerp- en onderzoeksopdrachten komen uit het bedrijfsleven en worden uitgevoerd door studenten van de technische opleidingen. Dit maakt de leeromgeving van de studenten nog uitdagender.

Verschillende regionale bedrijven hebben hun krachten gebundeld om het voorgestelde prototype ook daadwerkelijk te bouwen. Sommigen zijn vanaf het allereerste begin betrokken, anderen zijn er pas in de bouw fase bij betrokken. Bedrijven die hebben deelgenomen aan het project waren Unitron, Constructiebedrijf van Vught, M.D. Meeuwsen en Leeuwestein B.V. Voormalig jachtbouwer Frans Maas heeft de projectgroep van begin tot het einde toe nuttig nautisch advies gegeven.
Provincie:
Tag(s):