zondag, 2. december 2012 - 9:39

Lange herfst, maar winter rukt op

We hebben dit jaar een langere herfst gehad. De bladeren verkleurden ruim een week later dan normaal en bleven ook langer aan de boom zitten. Dit meldt De Natuurkalender zondag.

Op 1 december begon de meteorologische winter, maar de biologische winter begon dit jaar volgens waarnemingen van de De Natuurkalender al op 22 november, want dat was de dag waarop de beuk en eik als laatste van de belangrijkste boomsoorten in Nederland helemaal zonder blad stonden. De bladverkleuring en de bladval van de zomereik waren dit jaar gemiddeld een week later dan normaal en drie dagen later dan in de voorgaande tien jaar.

De temperatuur is een van de factoren die het tijdstip van bladverkleuring en bladval bepaalt. Volgens het KNMI was september aan de koele kant en hadden oktober en november een normale gemiddelde temperatuur. De temperatuur die we tegenwoordig meteorologisch gezien normaal vinden ligt echter beduidend hoger dan de temperatuur die we vroeger normaal vonden.

De gemiddelde temperatuur lag dit jaar beduidend hoger dan de gemiddelde temperatuur in deze periode in het verleden. Dit verschil verklaart dan ook grotendeels waarom de herfst dit jaar laat is.

Herfst laat, maar niet extreem laat
Dit jaar was de herfst laat maar niet extreem laat. De recordjaren zijn 2005 en 2006. In die jaren waren bladverkleuring en bladval gemiddeld nog zo’n twee weken later dan dit jaar. Toen hadden veel bomen begin december nog veel groen blad aan de bomen. De herfsttemperaturen waren in die jaren dan ook record hoog, gemiddeld bijna drie graden warmer dan dit jaar.

Winters weer
Maar late herfst of niet, de winter gaat proberen om de komende week terrein te winnen. In de nacht van zondag op maandag zal het op veel plaatsen licht vriezen; pal aan zee komen de minima rond het vriespunt uit, in de oostelijke helft van het land rond -2 graden. Lokaal ontstaat een enkele mistbank, zo meldt Weeronline.nl. Maanag overdag moet in het zuidwesten rekening worden gehouden met regen, In het midden en oosten van het land zal dat overgaan in natte sneeuw mogelijk ook droge sneeuw. Alleen in het noordoosten blijft de neerslag nog lang winters.

Dinsdag komt er veel regen, bewolking en buien. Aan de kust is zelfs kans op een zuidwesterstorm. Maar is overdag dan nog zo'n 6 graden. De dagen erna wordt het door de aanhoudende noordwestelijke stroming kouder en is er kans op winterse neerslag. Overdag ligt het kwik rond 4 graden, ’s nachts rond of een enkele graad onder het vriespunt.
Provincie:
Tag(s):