maandag, 10. september 2012 - 21:30

Lijsttrekkersdebatten: meeste spreektijd voor Rutte

Hilversum

Mark Rutte is van alle lijsttrekkers tijdens deze verkiezingscampagne het meest aan het woord geweest, direct gevolgd door Emile Roemer en op enige afstand door Geert Wilders.

Sybrand van Haersma Buma en Diederik Samsom komen op plaats vier en vijf. Roemer kreeg van alle lijsttrekkers de meeste zendtijd op Nederland 2 en Hero Brinkman was van allemaal het meest te zien op RTL 7.

Dit zijn enkele gegevens uit de Politieke Spreektijdmonitor, ontwikkeld door onderzoekers van het Centre for Language and Speech Technology (CLST) van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

De sprekermonitor scant op basis van sprekerherkenning tv- en radiokanalen en registreert spreektijden van de politici. Elf lijsttrekkers zijn sinds de start van de verkiezingsdebatten gevolgd, waardoor nu precies is te zien hoeveel spreektijd en hoeveel media-aandacht ze in de debatten en daarbuiten hebben gehad.

Beeld en Geluid
Onderzoeker dr. Henk van den Heuvel: ‘We zijn net gestart met een project voor het Beeld en Geluid om de audiovisuele archieven die zij beheren met behulp van spraaktechnologie beter toegankelijk te maken. Een onderdeel van die technologie is sprekerherkenning en sprekerclustering op basis van het audiosignaal. In deze verkiezingstijd vinden we het leuk om alvast iets te laten zien van wat je met sprekerherkenning kunt doen.'

Automatische stappen
Onderzoeker Marijn Huijbregts, uitvoerder van het project: 'De technologie achter deze sprekermonitor bestaat uit twee automatische stappen. Alle kanalen worden 24 uur per dag opgenomen en het audiodeel wordt in blokken van twintig minuten verdeeld. Vervolgens wordt alle spraak van elke spreker in de opname geclusterd en bij elkaar gezocht, dat heet speaker diarization. Daarna wordt voor elk sprekercluster gemeten welke spreker het best past bij de gevonden spraak: dat is de sprekerherkenning. Voor deze tweede stap hebben we, in dit voorbeeld, van alle elf lijsttrekkers een statistisch model gemaakt van sprekerkarakteristieken en hoe die in de tijd veranderen. Zo krijg je een uniek model voor elke spreker. Noem het een soort streepjescode van de stem.'

Betrouwbaar
Van den Heuvel: 'De monitor volgt de lijsttrekkers dag en nacht op acht televisiezenders (Nederlandl1,2,3, RTL4,5,7, Net5 en SBS6) en een radiozender (radio1). We werken dus met grote hoeveelheden data. Op die manier kunnen we een redelijk betrouwbaar beeld krijgen van de media-aandacht die de lijsttrekkers op zich weten te vestigen.'
In het onderzoek bij Beeld en Geluid gaan de onderzoekers deze procedure verfijnen, zodat ze straks niet alleen een paar lijsttrekkers kunnen volgen, maar veel meer televisiepersoonlijkheden.
Provincie:
Tag(s):