dinsdag, 17. april 2012 - 11:55 Update: 08-07-2014 0:53

Luchtkwaliteit beïnvloedt mogelijk gezondheid moeder en kind

Rotterdam

Blootstelling aan luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap hangt samen met gezondheidseffecten bij moeder en kind.

Rotterdamse vrouwen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan hogere concentraties luchtverontreiniging hebben een gemiddeld hogere bloeddruk dan vrouwen die aan lagere concentraties zijn blootgesteld. Ook hebben zij een grotere kans om zwangerschapshypertensie te ontwikkelen.

Daarnaast hebben de hoogblootgestelde moeders een grotere kans om te bevallen van een te vroeg geboren kind, en hebben de kinderen een lager geboortegewicht. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Erasmus MC en TNO in de grootschalige Generation R Studie. Onderzoekster Edith van den Hooven promoveert op dit onderzoek op 19 april aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Blootstelling
De verbanden werden gevonden bij moeders die waren blootgesteld aan luchtverontreiniging vergelijkbaar met de huidige niveaus, en voor fijnstof zelfs bij concentraties onder de normen voor luchtkwaliteit. Volgens de onderzoekers geven de bevindingen aan dat luchtverontreiniging ook onder de huidige normen nadelige effecten kan hebben op de gezondheid. Ook geven ze aan dat er vervolgonderzoek nodig is in andere populaties en andere gebieden om deze bevindingen te bevestigen en om meer inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismen die een rol kunnen spelen bij de effecten van luchtverontreiniging op de zwangerschap.

Het onderzoek is onderdeel van het grootschalige bevolkingsonderzoek Generation R. Dit bevolkingsonderzoek volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid. Generation R wordt uitgevoerd door het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de GGD Rotterdam Rijnmond.
Categorie:
Tag(s):