donderdag, 29. maart 2012 - 11:55

Maasstad Ziekenhuis gefaald rond uitbraak Klebsiella-bacterie

Rotterdam

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft collectief gefaald rond de uitbraak van de multiresistente Klebsiella-bacterie.

Hierdoor zijn betrokken patiënten en nabestaanden van overleden patiënten in de periode 2010 en 2011 onnodig veel schade en leed toegebracht.' Die conclusie trekt de commissie-Lemstra, die onderzoek heeft gedaan naar de aanpak van de uitbraak.

Bacterie zweeft maanden rond
Eind mei 2011 werd bekend dat het Maasstad Ziekenhuis heeft gefaald bij de aanpak van een uitbraak van een Oxa-48 producerende Klebsiella bacterie op de Intensive Care afdeling (IC). De bacterie zou al zeven maanden rondwaren en het ziekenhuis zou in april 2011 reeds door anderen zijn gewezen op de ernst van de besmetting. Deze bacterie is namelijk niet meer gevoelig voor zelfs de zwaarste antibiotica en leidt tot onbehandelbare infecties, waaraan ernstig zieke mensen kunnen overlijden. Het ziekenhuis wekt de indruk de ernst van de zaak onvoldoende in te zien.

Beteugelen uitbraak
Met de hulp van externe deskundigen wordt in de weken daarna gewerkt aan het beteugelen van de uitbraak. Dit lukt uiteindelijk: sinds 18 juli 2011 zijn geen nieuwe besmettingen geconstateerd. In het rapport verwijt de commissie het Maasstad Ziekenhuis dat ze zwaar tekortgeschoten zijn. 'De aandacht voor kwaliteit en veiligheid was minimaal'. De commissie noemt hun handelen in veel gevallen "ernstig verwijtbaar".

Besmettingen en doden
Door de uitbraak in het ziekenhuis raakte 118 mensen besmet. Van hen zijn er 28 overleden. Drie van hen stierven 'zeer waarschijnlijk' als gevolg van de bacterie. Ruim 8400 mensen gescreend en er werd door het ziekenhuis een speciaal fonds opgericht waar slachtoffers terecht kunnen voor financiële compensatie.
Provincie:
Tag(s):