vrijdag, 24. augustus 2012 - 13:15

Marine maakt 1000e explosief onschadelijk

Hoek van Holland

De Nederlandse mijnenjager Hr. Ms. Willemstad heeft vrijdag voor de kust van Hoek van Holland het 1000e explosief sinds 2005 onschadelijk gemaakt. Dit heeft Defensie vrijdag laten weten.

Vissers omgekomen
In dat jaar intensiveerde de Nederlandse en Belgische marine de mijnenjacht op de Noordzee, nadat 3 vissers omkwamen toen een opgeviste vliegtuigbom aan boord ontplofte.

'Nog tienduizenden mijnen en bommen'
Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom was aan boord van de Willemstad. “We staan nu stil bij de 1000ste ontploffing, maar jullie inzet blijft hard nodig want er liggen nog tienduizenden mijnen en bommen op de bodem die een gevaar vormen voor de scheepvaart”, zo sprak hij de bemanning toe.

Hr. Ms. Willemstad opereert momenteel met de Standing NATO Mine Counter Measure Group 1 op de Noordzee. Dit mijnenbestrijdingsflottielje is gespecialiseerd in het zoeken en onschadelijk maken van explosieven op zee.

Mijnenvrij
Hoofdtaak van de mijnenjagers van de marine is het bommenvrij houden van zee, kustwateren en havenmondingen, zowel in missiegebieden als op de Noordzee. Wekelijks treffen vissers daar nog mijnen aan uit de Tweede Wereldoorlog.

Dat deze na ruim een halve eeuw nog steeds levensgevaarlijk zijn, bleek na het ongeluk op 6 april 2005. Sindsdien is operatie Beneficial Cooperation van kracht voor de Noordzeekust. Ook de visserij werkt actief mee door opgeviste explosieven te markeren en aan de kustwacht te rapporteren.
Provincie:
Tag(s):